Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat luni, pentru B1 TV, că nu se pune problema ca angajații Caselor de asigurări de sănătate să fi gestionat prost banii, ci pur și simplu fondurile pentru spitale, farmacii și programele de sănătate sunt limitate. Rafila a mai susținut că „discutăm despre un an special”, pentru că trebuie să menținem deficitul bugetar sub un anumit nivel, altfel riscăm să punem în pericol fondurile europene. Prin urmare, banul public trebuie cheltuit cu grijă.
„Toate cele trei tipuri de activități – finanțarea spitalelor, finanțarea programelor, finanțarea farmaciilor pentru medicamentele compensate și gratuite – provin din aceeași sursă – fondul național unic de asigurări de sănătate, care e suplimentat pe baza solicitărilor și nevoilor de la bugetul de stat.
Sursa e aceeași, iar contractele sunt încheiate de farmacii cu casele județene de asigurări de sănătate. Noi, ca minister al Sănătății, colaborărm cu toată lumea să găsim soluții pentru a traversa această iarnă și anul viitor CNAS să poată pune la punct un mecansim de finanțare, care să asigure sustenabilitatea financiară a activității medicale”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
Întrebat dacă le garantează pacienților că nu vor fi lăsați fără medicamente, ministrul a răspuns: „Eu pot să le garantez că tot ce ține din punct de vedere legal de Ministerul Sănătății va fi făcut. Evident, eu nu pot să garantez în numele instituțiilor care au responsabilitate directă pentru asigurarea acestor lucruri, respectiv Casa Națională și Ministerul Finanțelor. Dar lucrăm cu ei și le garantez că e deschidere și bunăvoință și cred că și responsabilitate în rândul tuturor instituțiilor guvernamentale”.
Rafila a exclus apoi varianta ca angajații CNAS să fi distribuit prost banii: „Nu se pune problema că au greșit. Au utilizat resursele pe care le-au avut, nu au putut să utilizeze resurse mai mari decât cele pe care le-au avut”.
Ministrul a mai afirmat că „discutăm despre un an special”, dat fiind că trebuie să ne menținem cu deficitul bugetar sub un anumit nivel pentru a nu pune în pericol fondurile europene. Prin urmare, e nevoie de multă chizbuință în cheltuirea banului public.
„E important ca acest an special, din punct de vedere al dificultății asigurării unor cheltuieli, să nu se mai repete”, a încheiat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.