Magyar Nemzet, analiză a schimbărilor din PSD: Liviu Dragnea urmăreşte de după gratii cum şeful SIE, Gabriel Vlase, este un oaspete obişnuit al Palatului Victoria
Jurnaliştii maghiari de la Magyar Nemzet dedică um amplu material schimbărilor ce au avut loc în PSD după alegerile europarlamentare şi condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea. Aceştia arată că, formaţiunea a trecut la mesajul împotriva „statului paralel” la „cartea maghiară”.
De atunci Viorica Dăncilă, premierul-marionetă găsit de Dragnea şi manevrat cu mai mult sau mai puţin succes, se mişcă vizibil mai sigur în politică, dar nu există niciun dubiu că, în marea perioadă de tranzit care a urmat după liderul cu mână forte, nu îi revine decât un rol episodic, scriu jurnaliştii maghiari.
Aceştia mai subliniază cănd Dragnea urmăreşte de după gratii zvârcolirile fostului său partid, Gabriel Vlase, şeful SIE este un oaspete obişnuit al Palatului Victoria. Au părăsit scena consilierii israelieni, iar lupta împotriva „statului paralel” – adică reţelele din fundal născute din împletirea serviciilor secrete, a grupurilor de interese şi a justiţiei – a dispărut subit de pe masa social-democraţilor.
Magyar Nemzet subliniază că PSD a revenit la mesajul „plicticos de naţionalist” pe care îl are de trei decenii, iar pe termen lung urmăreşte împăcarea cu Victor Ponta şi atragerea celor din Pro-România şi menţinerea coaliţiei cu ALDE.
Ieşirea lui Dragnea din scena politică afectează şi opoziţia PNL şi USR, scriu jurnaliştii, deoarece au pierdut subiectul preferat şi a rămas fără sens şi mesajul pentru lupta împotriva corupţiei.
Odată cu încarcerarea lui Dragnea care ducea o politică externă în multe privinţe identică în privinţa înţelegerii cu UDMR cu aceea a guvernului Orbán, această politică a dispărut, arată Magyar Nemzet.
Nici opoziţia nu a manifestat o deschidere spre UDMR, iar după alegerile europarlamentare au dispărut de pe ordinea de zi a PNL şi subiectele maghiare tratate cu tentă tradiţional naţionalistă.
UDMR nu poate spera nici într-o internaţionalizre a problemei maghiare din Transilvania. Nici Europa Occidentală şi nici instituţiile unionale nu sunt interesate de problema minorităţilor naţionale. Între timp sunt interesaţi în acutizarea relaţiilor româno-ungare cei care vor răul atât al Ungariei cât şi al României, instigarea între ţările aflate în această zonă, împiedicarea realizării intereselor lor comune, consideră jurnaliştii maghiari.
Patriotismul forţelor politice din România care se poate transforma într-o clipă în antimaghiarism este invizibil la Bruxelles. Cei ce doresc să împiedice unitatea din regiune vor găsi în România cu siguranţă parteneri ideali pentru năzuinţele lor, încheie Magyar Nemzet.