Vladimir Ghika, preot și principe român, declarat martir pentru credință de către Papa Francisc

Publicat: 28 03. 2013, 19:43
Foto: arcb.ro

Papa Franscisc l-a declarat martir pe Vladimir Ghika, preot și principe român. Faptul că suveranul pontif a semnat astăzi decretul care a fost prilej de bucurie pentru credincioşii romano-catolici. Cel mai probabil ceremonia religioasă va avea loc la Bucureşti, în această toamnă.  Reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice şi-ar dori ca însuşi papa să participe la eveniment.

Procedurile au fost demarate încă din 1991, când ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, a adresat Sfântului Scaun o cerere pentru începerea procesului  de beatificare și canonizare a monseniorului. Vladimir Ghika, preot catolic și principe român, va fi înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.

„Este o mare bucurie, o împlinire a unui vis pentru credincioșii catolici din România, o încununare a muncii începute deja din anul 1991, toată munca care s-a desfășurat la Vatican, dar și aici în Roâania. Îl vom avea în curand pe Vladimir Ghika la cinstea altarelor.  Probabil lucrul acesta se va petrece undeva prin toamnă, nu a fost încă stabilită data când Vladimir Ghika, monseniorul Vladimir Ghika va fi declarat fericit în mod oficial printr-o cereblare liturgică. Credem că acest lucru se va întâmpla aici, la București, cu un trimis special al Sfântului Scaun”, a declarat pentru B1 TV, preotul Francisc Doboș, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

În 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, monseniorul Vladimir Ghika, a fost arestat pe o stradă din Bucureşti.  După un an de anchete şi torturi, preotul romano-catolic a fost condamnat la trei ani de închisoare. Doi ani mai târziu, acesta a decedat la Jilava.