Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat, luni, că nu există un „autor moral” în cazul pacientului cu arsuri grave din Constanța care a fost transportat în Belgia și a decedat acolo. Voiculescu a precizat că bolnavul a fost transferat imediat ce a fost posibil „din punct de vedere tehnic”. Asta deși procesul a durat nouă zile și, în acest timp, pacientul a fost plimbat la trei spitale din România. „Eu cred că a fost un transfer greoi”, a punctat profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD. La rândul său, medicul Ciprian Isacu, cel care l-a îngrijit pe pacient în Belgia, a ținut să precizeze că locul a fost găsit de familia bolnavului, căci autoritățile române nici de atât lucru nu au fost în stare.
„Dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer, aş fi înţeles să vorbim despre un autor moral”, a declarat ministrul Sănătății, după dezbaterea moțiunii simple ce-l vizează.
Voiculescu a explicat apoi că Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care e responsabil cu găsirea centrului în străinătate și cu transferul efectiv al pacienților: „Dar nu putem să vorbim despre autori morali atât timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânşii”.
„De îndată ce au găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce acest lucru a fost posibil din punct de vedere tehnic. Da, a existat o defecţiune a avionului. Acesta este un lucru pe care l-am aflat de la doctorul Arafat. De îndată ce s-a găsit o soluţie alternativă prin Ministerul Apărării pacientul a fost transferat. Pacientul a fost transferat de îndată ce s-a găsit un loc în străinătate şi deîndată ce transferul a fost tehnic posibil. Nu cred că putem să vorbim despre un autor moral”, a continuat ministrul Sănătății.
El a mai spus, în schimb, că se fac verificări legate de modul în care a fost tratat pacientul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Luni seară, într-o intervenție pentru B1 TV, Ciprian Isacu, medicul care l-a îngrijit în Belgia pe acest pacient, a amintit faptul că locul în această țară i-a fost găsit de familie, nu de DSU.
„În primul rând, vreau să spun că locul la clinica mea l-a găsit familia și eu am aflat vineri, când am zis OK. Deci chiar familia a făcut treaba asta. (…) Eu am spus că pacientul a ajuns la mine pe 29. Domnul ministru a spus că s-a găsit locul. Vreau să spun că familia a găsit locul. Deci dacă tot suntem organizați să trimitem afară că nu știm să facem, sau nu vrem, sau nu putem, sau nu avem cu ce, deși de cinci ani e jenant, ar trebui să fie o celulă acolo care să spună ”îi trimitem afară!””, a declarat medicul.
Și profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, susține că transferul bolnavului în Belgia s-a făcut cu dificultate.
„Eu cred că a fost un transfer greoi, pentru că, dacă ar fi fost prima dată când lucrul acesta s-ar fi întâmplat, atunci, sigur că puteam să găsim scuze. Gândiţi-vă că în mod repetat au fost astfel de situaţii după Colectiv, dar şi în perioada care a urmat tragediei de la Colectiv au fost astfel de situaţii şi speram să fie o procedură rapidă, care să evite complicarea situaţiei unor pacienţi”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
Bărbatul suferise pe 20 ianuarie o arsură gravă prin electrocutare.
El a fost transportat iniţial la Spitalul de Urgenţă Constanţa, de acolo a fost dus la Spitalul Județean Iași, iar pe data de 28 ianuarie transportul pe cale aeriană în Belgia a fost anulat „din motive tehnice”, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Abia în următoarea zi a fost transferat în Belgia.
Pacientul, care avea 51 de ani, a murit luni.