Vlad Voiculescu: Marți avem o primă versiune a raportului de după Piatra Neamț, să vedem de unde a pornit incendiul. Până acum, nimeni din Ministerul Sănătății nu a văzut nicio versiune
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat luni, pentru B1 TV, că abia mâine va avea o primă versiune a raportului privind cauzele incendiului izbucnit anul trecut la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Un alt raport, cel al IGSU, a fost de mult finalizat, iar managerii de spitale au avut deja o lună la dispoziție să aplice măsurile prevăzute în document. Voiculescu a mai spus că tot marți va primi un raport și despre stadiul implementării acestor măsuri de către șefii unităților medicale.
Vlad Voiculescu, despre raportul privind incendiul de la Piatra Neamț
„Au fost mai multe rapoarte. Raportul pe care eu o să-l văd abia mâine și care e extrem de important, este raportul cu privire la incidentul de la Piatra Neamț. Deci, până în acest moment, Ministerul Sănătății nu a văzut, nimeni din Ministerul Sănătății nu a văzut nicio versiune, măcar o versiune intermediară a raportului de după Piatra Neamț. Noi nu știm… Eu nu știu să fi văzut nici dumnealui (fostul ministru Nelu Tătaru) și eu nu am văzut și, din discuțiile pe care le-am avut cu DSU, mâine avem o primă versiune a raportului de după Piatra Neamț, să vedem de unde a pornit incendiul de acolo. Și asta e foarte important nu doar prin prisma găsirii responsabililor și a responsabilităților, ci din prisma învățării dintr-o greșeală trecută care ar trebui să ne ducă măsuri concrete pentru a evita așa ceva în viitor. În afară de acesta mai sunt și alte rapoarte în interiorul instituțiilor publice”, a declarat Vlad Voiculescu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Raportul IGSU de după incendiul de la Piatra Neamț a fost finalizat încă de anul trecut și deja fiecare manager de spital a avut la dispoziție o lună să aplice măsurile: „Mâine voi avea un raport la o lună, timp pe care l-a avut fiecare manager de spital ajutat de echipe enorme. Ca să vă faceți o idee, majoritatea spitalelor mari au peste 1.000 de angajați, pe când Ministerul Sănătății are 250”.
„E important să punem responsabilitatea acolo unde ea este. Eu nu spun că responsabilitatea politică nu e la ministrul Sănătății, ci spun că fiecare trebuie să-și facă treaba pe domeniul său”, a mai declarat Vlad Voiculescu, pentru B1 TV.
Ministrul Sănătății a mai afirmat că doar a arunca cu bani în sistemul sanitar nu e suficient pentru a rezolva problemele. E nevoie de investiții realizate cu cap și de echipe tehnice care să verifice modul în care acestea s-au făcut.
Ce se întâmplă după controalele în spitale. Rolul rapoartelor
„Sunt mai multe rapoarte: e unul de la Inspecția Sanitară de Stat, de la IGSU, sunt cele de la Corpul de Control, care constat diverse neconcordanțe, rapoartele auditului… E un prim pas după Piața Neamț. Un raport salvează ceva… A autoritate merge și verifică, stabilește măsuri, un plan de conformare cu conducerea spitalului. Se atașează evetual și un buget. Spitalul semnează de primire și-și asumă că rezolvă problemele într-un termen. Suntem la o lună după primele versiuni ale rapoartelor și facem prima verificare”, a mai declarat Vlad Voiculescu, pentru B1 TV