Senatorul PNL Vlad Mircea Pufu a vorbit despre problemele privind licitația pentru lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada A7, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan, și a atras atenția că este nevoie „să se ia deciziile mult mai repede”, în condițiile în care România riscă să piardă bani din PNRR și să aibă „o autostradă știrbă”.
Senatorul a explicat că problemele se referă la licitația pentru lotul 3.
„La ora actuală, ne-am blocat în Lotul 3 Pietroasele – Buzău pentru că stăm de aproape doi ani, iată că în iunie se fac doi ani de când s-a lansat licitația, și nu reușim să desemnăm un câștigător, pentru că legile noastre sunt atât de stufoase”, a declarat Vlad Mircea Pufu.
„Bineînțeles, Ministerul Transporturilor a încercat și a mai schimbat câte puțin, a mai ajutat la legea achizițiilor, dar în continuare, după părerea mea, este nevoie să lucrăm pentru că pe lotul 3 e posibil să se reia licitația – asta înseamnă că se mai amână cu cel puțin un an și să nu uităm că până în 2026 noi trebuie să avem lucrările executate și facturile băgate la plată, deci asta înseamnă că putem risca să pierdem acești bani. De aceea, am spus eu că e posibil să avem o autostradă știrbă”, a continuat el.
Oficialul spune că este vorba despre „cel mai mic tronson și cel mai ușor de făcut”.
„Sunt doar 13 kilometri de la Pietroasele la Buzău, dar nu e posibil ca de la București să poți să mergi până la Pietroasele pe autostradă, la Pietroasele să faci un ocol (…), să intri din nou pe autostradă la Buzău și de la Buzău să mergi drept pâna la Pașcani. Asta nu se poate decât dacă noi nu suntem destul de atenți, așa cum, după părerea mea, n-am fost când am făcut primele evaluări pentru acest lot 3 și iată că astăzi suntem după doi ani de zile, aproape, și nu reușim să avem desemnat un câștigător și un constructor”, a adăugat Vlad Mircea Pufu.
Întrebat care ar fi soluția optimă, parlamentarul a afirmat: „„Să se meargă, bineînțeles, legal, dar cât mai repede în termene, să se ia deciziile mult mai repede, dar la ora actuală CNAIR este blocată între instanță și CNSC. Despre asta este discuția, care implică niște termene, niște termene legale, normal, dar ideea este să răspundem la ele în termenul cel mai scurt, și nu cel mai lung, cel pe care ni-l oferă legea”.