Vizită de rang înalt la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis, întrevedere cu secretarul general al NATO: Apărarea pe flancul estic trebuie să rămână o prioritate (VIDEO)

Publicat: 31 01. 2019, 11:55
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vizită de rang înalt la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis l-a primit, joi dimineață, la Cotroceni pe Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a venit la București pentru reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele UE.

Cei doi au vorbit despre înzestrarea armatei si despre bugetul alocat de Romania pentru Aparare,seful statului precizând că o atentie deosebita este acordata securitatii pe flancul estic si in regiunea Marii Negre.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Am avut o discutie pe toate temele majore care preocupa structurile NATO in aceasta perioada. Am reconfirmat angajamentul nostru clar de a ramane un aliat nu numai puternic dar si de incredere. Romania, dupa cum am spus de mai multe ori, sustine cu fermitate consolidarea aliantei, e cea mai puternica alianta care a existat vroedata, dar ca sa ramana asa e nevoie de multa munca. Ne bazam pe o relatie transatlantica solida, care e indispensabila pentru securitatea si prosperitatea spatiului transatlantic. Romania a continua ca furnizor de stabilitatate si securitate in regiune, va continua sa isi indeplineasca toate responsabilitatile asumate, dintre care, in aceasta perioada, cheltuielile alocate pentru aparare. Romania s-a angajat pentru 2%, ne tinem de promisiune. O buna parte merge la modernizarea armatei si acest lucru a fost vazut ca un exemplu pozitiv in NATO.

Contribuim activ la aparare atat pe teritoriu propriu, cat si pentru teritoriul altor stat. Drept exemplu, prezenta noastra in Polonia. România mentine o contributie substantiala la misiunile aliate, exemplul cel mai elocvent fiind prezenta in Afganistan. Militarii nostri sunt foarte respectati. Aceste eforturi confirma importanta solidaritatii, suntem deplin constienti ca aceste contributii sunt necesare in actualul context, marcat de incalcari ale dreptului international si utilizarea fortei militare, inclusiv in vecinatatea noastra. Obiectivul e asigurare implementarii depline a masurilor conventie prin efort colectiv. Apararea pe flancul estic si in regiunea Marii negre, care ne intereseaza extrem de mult, trebuie sa ramana o prioritate”, a declarat Klaus Iohannis.