Virgil Popescu, ministrul Energiei, care s-a ocupat și de portofoliul economiei în Guvernul precedent, a lăudat, joi, modul în care România s-a descurcat din punct de vedere economic după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Acesta a spus că țara noastră stă bine în statistici, a dat și câteva exemple, și că veniturile românilor au crescut cu 8,6%.
Popescu a mai declarat că bugetul pe acest an, care va fi adoptat vineri de Guvern, nu este unul al austerității, ba chiar există bani, care se vor duce mai ales în investiții.
Virgil Popescu a vorbit și despre sporurile bugetarilor, un subiect intens dezbătut în ultimele zile.
Ministrul a explicat, la Antena 3, de ce nu consideră bugetul pe acest an ca fiind unul al austerității: „Nu vorbim de austeritate. Nu poți vorbi de austeritate în condițiile în care bugetul de investiții a anului 2020 a fost mai mare decât bugetul de investiții al anului 2019, iar bugetul de investiții al anului 2021 e mai mare decât bugetul de invesiții al anului 2020. Deci vorbim de o strategie de dezvoltare bazată pe investiții”.
Virgil Popescu a susținut apoi că România s-a decurcat bine totuși, din punct de vedere economic, în an de pandemie: „În trimestrul 4 din 2020, o spune Eurostatul, nu o spunem noi, am avut cea mai mare creștere a PIB-ului – 5,4 %, cred, față de trimestrul 3. Suntem printre statele care au evitat recesiunea economică în plină pandemiei. Recesiunea tehnică. Cred că închidem practic cu cel mai bun rezultat din Europa, cu un minus de 3,9%. Toate previziunile erau de 6-9%”.
Liberalul a declarat că veniturile românilor au crescut cu 8,6% în an de pandemie: „Nu putem vorbim de austeritate. Cum să vorbim de austeritate când avem bugetate investiții foarte mari? Am și demonstrat în 2020 că le facem. Gradul de absorbție al fondurilor europene a fost de 46%. Salariile au crescut cu 8,6%, veniturile românilor”.
Întrebat dacă angajații ministerului pe care îl conduce primesc sporuri, Popescu a răspuns: „Sunt sporurile care sunt în administrația publică centrală. Sunt în toate ministerele. O reducere a sporului a fost legată de telemuncă. Nu mai au spor de antenă, spor de condiții, că sunt acasă”.
„Absolut toată administrația… Sunt tare ale trecutului care trebuie reașezate. Spor de calculator poate era necesar acum 7-8 ani. Monitoarele actuale sunt moderne, au radiații foarte joase, nu mai sunt periculoase”, a mai afirmat ministrul.
Popescu a spus apoi că fostul Guvern Orban, compus doar din miniștri PNL, era unul minoritar, prin urmare nu avea cum să abordeze problematica sporurilor, mai ales că se confrunta și cu epidemia de coronavirus și situația economică.
„Nu știu bugetul Ministerului Muncii și dacă acolo rămân sau nu sporuri. M-am ocupat de Ministerul Energiei”, a mai spus Virgil Popescu, pentru Antena 3.