Virgil Popescu spune că România se află printre țările cu cele mai mici prețuri la energie electrică, iar o plafonare a acestora nu ar fi favorabilă.
Mai mult decât atât, ministrul Energiei a precizat, într-o postare pe Facebook, că liberalizarea pieței este cheia spre investiții durabile, iar dacă furnizorii nu vor mai avea consumatori pentru că sumele pe care le percep sunt ridicate, atunci acestea vor fi cu siguranță regândite.
„Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea prețului la energie electrică! Revine și propune aceeași măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele și în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat prețul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii NU au scăzut prețurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei.
Așa că să ne aducem aminte: Liberalizarea pieței de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului 2020 s-a liberalizat piața gazelor naturale. De ce? În urma negocierilor cu Comisia Europeană s-au agreat aceste termene după ce, din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment. Prin liberalizarea pieței de energie cetățenii au posibilitatea să își aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele. Românii trebuie să știe că în momentul de față prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa.
Totodată, aș dori să reamintesc că fără liberalizarea pieţelor în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii. Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiţiei?!?
Consumatorii trebuie să știe că pot trece în piața concurențială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejați. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților și am încredere că va fi adoptată cât mai curând”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.