Ministrul Energiei susține că prioritatea numărul unu este crearea unor noi unități de producere a energiei electrice, în martie urmând să fie lansate și apelurile pentru proiecte pentru capacități noi de producere.
Virgil Popescu susține că de 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul realizări unor noi unități de producție a energiei electrice, iar acesta este unul dintre motivele din cauza căruia prețurile continuă să fluctueze.
Virgil Popescu atrage atenția asupra faptului că prețul la energie electrică va fluctua pe teritoriul României, până când vor exista unități noi de producție în țara noastră. Mai exact, în ultimii 10 ani, astfel de modificări nu s-au mai realizat în țara noastră, motiv pentru care ar fi una dintre principalele priorități ale ministrului Energiei.
„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unități noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie a preţului, pe piaţă.
Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a declarat Virgil Popescu, la Digi24.
Programul Național de Redresare și Reziliență prevede 1,6 milioane de euro pentru modificările și investițiile în domeniul energiei. Totodată, aproximativ 10 milioane de lei ar urma să fie alocați și prin Fondul de Modernizare.
„PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de de euro în energie.
Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard şi ceva, dar banii foarte mulţi sunt în Fondul de Modernizare. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi – concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro.
Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producţie de hidrogen, producţie de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiţii în energie regenerabilă, în fotovoltaică şi atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm?
Avem foarte mulţi bani şi vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte”, a mai precizat Virgil Popescu, pentru sursa citată mai sus.