Virgil Popescu, despre scandalul făcut de George Simion la dezbaterea Legii offshore: „Când trompetele rusești se agită înseamnă că mergem spre direcția bună. România merge spre independența energetică” (VIDEO)
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri în exclusivitate pentru B1 TV că Legea Offshore va permite scăderea semnificativă a dependenței energetice a României de gazul rusesc. Acesta a comentat și momentul tensionat din timpul dezbaterii legii în comisii, când a avut un schimb de replici cu liderul AUR, George Simion:
Virgil Popescu, despre importan’a Legii Offshore
„Cred că noi facem bine ceea ce facem. Atunci când trompetele rusești se agită înseamnă că mergem spre direcția bună. România merge spre independența energetică. Să vedem partea plină a paharului. Există deja o majoritate Parlamentară mai bună decât majoritatea care a votat ieri raportul favorabil în comisii la legea offshore. Ne îndreptăm spre un vot final cu o largă majoritate”.
Ministrul a mai precizat că primele molecule de gaze din Marea Neagră ar urma să intre în sistemul național de transport de la jumătatea anului:
„Cei de la Black Sea Oil & Gas ne-au anunțat că în a doua jumătate a acestui an vor începe să intre primele molecule de gaz în sistemul național de transport din Marea Neagră.
Total producție estimată anual este de 1 miliard de metri cubi din acel perimetru. Dacă este jumătate de an, în jur de 500 de milioane.
Cert este că în această iarnă vom avea primele gaze din Marea Neagră și reducem dependența de gaz rusesc cu gaz românesc”.
România poate deveni un important hub energetic în regiune
În același timp, România va căuta și alte surse de gaze: „Nu este singura sursă, căutăm surse alternative, și gazul din Azerbaidjan iar în momentul în care va intra perimetrul Neptun Deep în exploatare vorbim deja de un excedent de producție. Vorbim de 5 miliarde de metri cubi în plus care vor fi peste capacitatea de consum a României.
Planurile sunt de creștere a capacității de stocare. Anul acesta deja avem un plus de 10% fașă de anul trecut. De asemenea avem un plus de 10% capacitate de extracție din depozitele subterane până în 2026 când vrem să creștem capacitatea de stocare la 4 miliarde de metri cubi.
În momentul în care vom avea surplus de gaze naturale, sigur că ne uităm către piețele învecinate pentru că costul e mai mic. Evident că și Bulgaria, și Ungaria, și Republica Moldova reprezintă astfel de piețe. Ne uităm la toți vecinii noștri”, a mai spus ministrul Energiei.