Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a vorbit duminică, pentru B1 TV, despre Legea offshore depusă vineri în Parlament.
„Legea conține două articole, practic trei articole distincte, două se leagă între ele. Au fost discutate în coaliție, s-a ajuns la un consens pe aceste trei articole.
Unul e în caz de criză energetică sau probleme în aprovizionare cu gaze naturale. Statul român, Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, poate să adopte o Hotărâre de Guvern care evident stabilește vânzarea cu prioritate a gazelor din perimetrele off shore și on shore de adâncime, perimetrele reglementate prin această lege, cu prioritate pe piața românească.
Al doilea articol foarte important: din motive de securitate energetică, atunci când operatorii care operează în perimetrele respective încheie contracte bilaterale cu alte entități, ele vor fi notificate Autorității de Reglementare în Energie pentru avizare, iar statul român are un drept de preemțiune de a cumpăra aceeași cantitate cu prețul negociat între entitățile din contracul bilateral.
Deci asigurăm practic o securitate în aprovizionarea gazelor, o dată în caz de criză energetică a doua în cazul în care se dorește achiziționare la prețul unui contract bilateral”, a declarat ministrul Virgil Popescu în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, pe B1 TV.
Ministrul a precizat că investiția e a celor de la Romgaz, împreună cu cei de la OMV Petrom – în jur de 3,5 – 4 miliarde de euro. Acesta a precizat, însă, că prețul nu este actualizat la situația actuală, complicată și de războiul din Ucraina.
Întrebat cum se împarte profitul, ministrul Energiei a răspuns că, după ce investitorii își recuperează investiția, statul român va câștiga în jur de 60%, poate chiar un pic mai mult, iar investitorii cam 40%.
„Pe lângă cadrul fiscal mai prietenos, statuăm un principiu clar dorit de investitori – stabilitate și predictibilitate a cadrului legislativ. Regimul de redevență și regimul fiscal va fi stabil pe toată perioada acordului.
Deci când vine un investitor, are siguranța că nu se va schimba… Odată ce a negociat, a semnat acordul petrolier, are niște termeni clari de redevență, de impozite, de regim fiscal. Ele nu se vor mai schimba.
Cred că e unul din cele mai importante lucruri din Legea offshore și dă un semnal clar investitorilor: Guvernul României dorește investiții și un cadrul stabil și predictibil”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.