Virgil Popescu: Anul acesta vom avea primele gaze scoase din perimetrul mic al Mării Negre / Din perimetrul Neptun, extracția va începe în 2026 – 2027 / Pentru zona Caragele preconizăm ca termen 2024 (VIDEO)

Publicat: 17 04. 2022, 21:57
Actualizat: 17 04. 2022, 22:02
Foto: Guvernul României / Facebook

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat duminică, pentru B1 TV, că România va începe să scoată gaze din zona Caragele – Buzău la începutul lui 2024. Din Marea Neagră vor fi scoase gaze la finalul lui 2026 – începutul lui 2027, iar din perimetrul mai mic al mării, Black Sea Oil & Gas chiar din acest an.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Popescu, despre extracția de gaze din Caragele și din Marea Neagră

„Ce e importante că Legea (offshore) oferă același regim fiscal și pentru regimul onshore de adâncime, aici mă refer și la zona Caragele, perimetrul din Buzău unde a fost anunțată de Romgaz cea mai mare descoperire onshore de gaze naurale.

Acolo preconizăm să scoatem gazele într-un regim normal la începutul lui 2024, iar pentru Marea Neagră, pentru perimetrul Neptun, vorbim de a scoate, că lucrările vor începe anul viitor, gazele la finalul lui 2026 – începutul lui 2027.

Încă un lucru foarte important: în semestrul II al acestui an vom avea primele gaze din Marea Neagră scoase de cei de la Black Sea Oil & Gas din perimetrul mai mic, din perimetrul Ana din Marea Neagră.

Deci vom începe în a doua jumătate a acestui an”, a declarat ministrul Virgil Popescu, precizând că rezultatul va fi scăderea prețurilor la gaze.

Ce spune Virgil Popescu despre Legea Offshore

Ministrul Energiei a vorbit, în aceeași emisiune, și despre Legea offshore, depusă vineri în Parlament.

„Unul (dintre aricole) în caz de criză energetică sau probleme în aprovizionare cu gaze naturale. Statul român, Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, poate să adopte o Hotărâre de Guvern care evident stabilește vânzarea cu prioritate a gazelor din perimetrele off shore și on shore de adâncime, perimetrele reglementate prin această lege, cu prioritate pe piața românească”, a explicat Popescu.

Acesta a mai precizat că statul va încasa 60% din profiturile rezultate din exploatări.