Senatorul Virgil Guran, vicepreședinte PNL, a explicat în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, de la ce au pornit, de fapt, neînțelegerile în coaliția de guvernare și s-a ajuns chiar până la amenințări că se va rupe coaliția.
Guran a fost întrebat dacă motivul principal a fost faptul că PSD a refuzat să voteze legea care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat.
“Nu a plecat de la situația asta. E plecată de mai mult timp neînțelegerea între noi, în coaliție, pe anumite … Sincer, vorbind, de la faptul că în momentul în care a ajuns Ciolacu prim-ministru, n-am mai colaborat, așa cum colabora Nicolae Ciucă cu aliații, în sensul de a discuta orice problem, de a ajunge la o concluzie, de a găsi soluții. Lucrurile s-au tot accentuat în sensul ăsta, chiar și în teritoriu știți foarte bine că am avut tot felul de controverse, de discuții, iar acum apropiindu-ne de alegeri, când de fapt suntem concurenți, clar, în aceste alegeri, s-a acutizat această neînțelegere și de asta s-a ajuns la acest lucru”.
Întrebat dacă nici măcar nu mai vorbesc la telefgon Ciucă cu Ciolacu, senatorul PNL a spus: “Îl cunosc foarte bine pe Nicolae Ciucă. Sunt convins că în momentul în care sunt probleme de guvernare, probleme care trebuie să fie rezolvate, discută fără probleme. Deci nu se pune problema de a nu discuta, de a nu colabora când sunt probleme de rezolvat.
Într-o coaliție, există și anumite apropieri, afinități și se discută.
Mai discuți, cum mai facem asta, uite că aici nu e în regulă. Acum se discută doar tehnic, când sunt probleme de hotărât …Adică acum se colaborează formal”.
(…) Faptul că în momentul de față, Ciolacu nu se comportă așa cum se comporta Ciucă înainte cu el, când era prim-ministru, și discuta orice problemă, faptul că nu se comunică, nu se discută, am accentuat această problemă și s-a ajuns la o relație foarte, foarte rece. Oricum, vă spun sincer, este falsă ideea asta generată. Într-adevăr, sună bine, așa, pentru opoziție, să spună că noi ne-am certat pentru că n-au votat o lege sau ceva”.
Chestionat de ce nu se mai înțeleg ca înainte, Guran a spus: “Faptul că se discută ceva și nu se rezolvă. Vă dau un exemplu, și mă chiar frământă acest lucru, și sunt inițiatorul acestei legi, unul dintre cei 4 inițiatori, pentru pensiile militare unde există discrepanțe, un colonel care a ieșit acum 20 de ani la pensie are pensie mai mică decât un caporal, care iese acum. Și am depus și e absolut logic să se rezolve această problemă. S-a spus da, da și după aia au întors-o, nu o bagă în comisii, adică sunt lucruri …”