Viorica Dăncilă solicită ca guvernul să aibă în vedere toate prevederile legale în momentul în care decide procentul de majorare a pensiilor. Fostul premier cere și măsuri speciale pentru a aduce bani la buget, ținând cont de faptul că inflația sare deja de 15%. Dăncilă are în vizor atât partidele politice ale căror tranșe de la bugetul de stat ar trebui să scadă, cât și pensionarii care încasează pensii speciale.
Fostul premier a făcut un anunț pe pagina sa de Facebook în care susține ca pensionarii nu sunt o prioritate pentru actualul guvern și că sunt lăsați să zacă în frig și energie. „Potrivit legii, pensiile ar trebui să crească până la un nivel cel puțin echivalent cu rata inflației (care este de aproximativ 20% la produsele de bază). Cu toții ar trebui să integrăm faptul că pensia nu este un favor pentru pensionari, ci este dreptul lor după o viață de muncă. Vin cu această mențiune, pentru că, din păcate încă o dată, constatăm că pentru guvernanți pensionarii nu reprezintă o prioritate. Până la acest moment pensionarii au primit doar promisiuni, în timp ce povara inflației și a prețului facturilor i-au condamnat la întuneric, frig, sărăcie și uneori, chiar disperare. În spațiul public, de parcă am asista la un concurs cu iz electoral, Coaliția de guvernare avansează diferite procente de creștere a pensiilor, dar mult prea târziu pentru rezolvarea problemelor actuale (promit creștere de la 01 Ianuarie 2023) și cu un procent mult sub cel necesar unui nivel de trai, cel puțin minim impus, pentru că despre un nivel de trai decent nu mai poate fi vorba în condițiile actuale.”
Viorica Dăncilă împreună cu partidul Națiune Oameni Împreună le propune politicenilor să calculeze coșul zilnic de cumpărături al unui pensionar pentru o analiză cât mai exactă a necesarului de buget de care vârstnici au atât de mare nevoie pentru a trăi. Ba mai mult, fostul premier condamnă diferența majoră dintre pensiile normale și cele speciale. ”Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ solicită adoptarea urgentă a noii legi a pensiilor militare. Sumele necesare pentru creșterea pensiilor pot fi obținute prin: reducerea subvențiilor partidelor politice (doar în anul 2022, cele 6 partide politice care beneficiază de subvenții de la stat încasează 258,4 milioane lei), creșterea redevențelor (în România redevența medie este de doar 7%), reducerea cheltuielilor administrației publice centrale conform unui grafic bine stabilit, reforma administrativă la nivel central (în ultima perioadă numărul angajaților a crescut cu peste 1.700 și încă se mai fac angajări), reducerea numărului agențiilor, impozitarea companiilor din energie (prin ordonanța nr. 114 /2018 prețul la energie a fost plafonat la 68 lei / MWh, iar contribuția bănească percepută în domeniul energiei electrice, energiei termice în cogenerare și a gazelor naturale a fost stabilită la 2% din cifra de afaceri realizată de operatorii economici din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE)”, scrie Viorica Dăncilă pe Facebook.