Violeta Alexandru: Nu aveam cum să anticipăm toate evoluțiile în relațiile angajaților cu angajatorii / Am avut deja trei runde de consultări privind salariul minim cu sindicatele și patronatele (VIDEO)

Publicat: 12 11. 2020, 19:31
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, și-a început intervenția din debutul ședinței de Guvern de joianunțând că, conform datelor din REVISAL, „avem cu 15.150 de angajați activi în plus în luna octombrie față de ianuarie a acestui an”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Schimbul de replici dintre Violeta Alexandru și premierul Ludovic Orban, în ședința de Guvern. Ce a spus ministrul Muncii

„Conform ultimelor informații puse la dispoziție de Inspecția Muncii, în baza interogării informațiilor din REVISAL, avem cu 15.150 de angajați activi în plus în luna octombrie față de ianuarie a acestui an. Acestea sunt într-adevăr semne încurajatoare și le mulțumim tuturor celor care muncesc, au muncit în această perioadă și iată că revin în activitate. Numărul este încurajator”, a declarat ministrul Muncii.

Referitor la îmbunătățirea schemei de muncă flexibilă și clarificările legate de șomaj tehnic vs. Kurzarbeit, Violeta Alexandru a explicat: „Am terminat dezbaterile. Am avut câteva dezbateri importante cu mediul economic, cu sindicatele. Proiectul este în acest moment în analiza ministerelor avizatoare, urmând să îl supun analizei dumneavoastră și al colegilor din Guvern. În toată această perioadă au fost consultări. În mod evident, nu aveam cum să anticipăm toate evoluțiile în relațiile angajaților cu angajatorii și nevoile acestora, dar am ținut cont de ele. Am avut mai multe discuții. Am finalizat o primă variantă și se află, cum spuneam, în consultare și în analiza colegilor miniștri. Vin în continuare sugestii”.

Totodată, premierul Ludovic Orban a subliniat că Guvernul trebuie să înceapă discuțiile pe salariul minim. Ministrul Muncii a răspuns:„Noi am avut la nivelul ministerului deja trei runde de consultări cu sindicatele și patronatele. Parte dintre dânșii au fost prezenți în sala de ședință a ministerului, parte online. Am deschis dezbaterile inclusiv pentru cei din afara Bucureștiului. Sunt păreri pe de o parte în favoarea unei înghețări a păstrării cuantumului salariului minim actual, dar, repet, nicio decizie nu e luată. Am dat posibilitatea acestor discuții pe baza datelor puse la dispoziție de Comisia Națională de Prognoză și a INS, ambele instituții au fost foarte cooperante. Pe de altă parte, sindicatele, în mod evident, susțin un punct de vedere înspre creșterea salariului minim și suntem acum în discuții cu privire la aplicarea formulelor produse de noi”.

„Ca anul trecut, doamnă ministru, eu vreau să ținem cont de date obiective – inflație, că trebuie să compensăm erodarea puterii de cumpărare prin inflație, indicele de productivitate, creșterea economică, deși corecția aplicată prin coeficientul K – cum se zice în inginerie – trebuie evaluată cu prudență. Adică să ne bazăm pe date clare privitor la salariul minim și să ținem cont și de posibile consecințe economice și sociale privitoare la decizia luată cu salariul minim”, a adăugat Ludovic Orban.