Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Guvernul vrea să modifice modul în care se finanțează programele de formare și recalificare

Publicat: 03 08. 2020, 16:51
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Orban intenționează să modifice modul în care se gestionează formarea profesională a celor ce caută un loc de muncă, dar și a celor care doresc să se recalifice, a anunțat Violeta Alexandru, ministrul Muncii, care a subliniat că „banii trebuie să ajungă la angajatori”, „în loc să se investească în programe gestionate de AJOFM-uri”.

Guvernul vrea să modifice modul în care se finanțează programele de formare și recalificare, spune Violeta Alexandru, ministrul Muncii

„În loc să se investească în programe gestionate de AJOFM-uri, banii trebuie să ajungă la angajatori. Banii pentru formare. Ei sunt care ştiu cel mai bine ce tip de oameni trebuie să pregătească, când, cum se desfăşoară aceste programe de pregătire, cine trebuie să-i formeze şi mai ales ei sunt cei care vor avea toată motivaţia să vadă dacă persoanele implicate în aceste programe de formare sunt serioase în aceste programe şi chiar vor să muncească mai departe. Prin urmare, o măsură imediată pe care o vom lua, cu notificarea Comisiei Europene, într-o consultare cu reprezentanţii Comisiei, este să schimbăm modul în care se finanţează programele de formare şi de recalificare în România, de aşa manieră încât banii să fie la dispoziţia oamenilor de afaceri, cei care au tot interesul şi determinarea să îşi formeze personal calificat şi să urmărească modul în care se desfăşoară aceste programe”, a declarat ministrul Violeta Alexandru, luni,la finalul unei vizite efectuate la compania IPEC din Alba Iulia, potrivit Agerpres.

Deminitarul a explicat că „între cei care au o situaţie, o bază de date cu cei în căutarea unui loc de muncă şi angajatori există în acest moment o distanţă pe care trebuie să lucrăm să o diminuăm. Cu alte cuvinte, dumneavoastră (conducerea companiei – n.r.) mi-aţi vorbit de faptul că aveţi nevoie de forţă de muncă, în timp ce eu şi colegii din AJOFM-uri ne confruntăm cu realitatea unor categorii largi de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Se pune problema atunci care este explicaţia unei asemenea situaţii. În primul rând, pentru faptul că aveţi în continuare locuri de muncă disponibile în plină perioadă de pandemie, pentru mine este, vă spun cinstit, o gură de oxigen şi o speranţă reală cu care plec din judeţul dumneavoastră şi anume că se poate şi că faţă de toţi cei care sunt în căutarea unui loc de muncă dumneavoastră aveţi un mesaj foarte clar: ‘eu pot face o ofertă pentru toţi cei care doresc să muncească, am nevoie să-i găsesc, am nevoie ca ei să creadă că România se construieşte pe munca celor care chiar vor să vină la program şi să desfăşoare activităţi’, iar dumneavoastră oferiţi concret această posibilitate”.

Cu această ocazie, ministrul Muncii a subliniat că Guvernul Orban a acordat șomaj tehnic pentru 1,3 milioane de angajați în toată această perioadă, ajungând astfel la4,6 miliarde de lei, tocmai pentru a putea să ofere „sprijin capital” pentru antreprenori ca să nu îşi piardă angajaţii.

„Nu am investit în mod intenţionat în creşterea cuantumului şomajului clasic, ci am dezvoltat această măsură de sprijin prin şomaj tehnic, care, practic, înseamnă o suspendare temporară a contractelor de muncă, nu o închidere a lor, tocmai pentru că ne-am dorit ca la reluarea activităţii, angajatorul să se reîntâlnească cu angajatul şi să poată să continue activitatea”, a adăugat Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Situația locurilor de muncă în timpul crizei COVID-19. Ce a spus premierul Ludovic Orban, în direct pe B1 TV

Prim-ministrul României a venit la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, duminică seară, și a declarat că numărul de angajați cu contracte a fost mai mic cu doar 684 în 20 iulie, față de 1 ianuarie.

„Eu vă dau date luate din Revisal. La data de 20 iulie raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de angajați cu contracte de muncă a fost mai mic doar cu 648 de angajați cu contracte de muncă. Date oficiale din Revisal. Eu cred că trebuie fundamentate mai bine știrile. Sigur că dacă urmărești în Revisal au existat mai multe categorii, suspendări, încetări de contracte, dar foarte mulți din cei cărora le-au încetat contractele de muncă s-au reangajat. Eu vă vorbesc de angajați cu contracte de muncă. Este adevărat că a scăzut un pic mai mult numărul de contracte de muncă, dar numărul de contracte de muncă nu se referă la numărul de angajați. Pentru că un angajat poate să aibă mai multe contracte de muncă”, a precizat premierul Ludovic Orban.