Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Agenții economici trebuie să se implice mai mult pentru a preveni răspândirea COVID-19 și să ia mai multe măsuri de organizare a localurilor

Publicat: 12 07. 2020, 13:55
Foto: gov.ro

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat duminică, la Constanța, că agenții economici trebuie să considere guvernul un partener și să se implice mai mult pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, despre implicarea agenților economici în prevenirea răspândirii COVID-19

„Agenţii economici trebuie să se implice mai mult pentru a preveni creşterea numărului de cazuri de infecţie cu Covid. Guvernul a făcut dovada că este alături de agenţii economici. Totuşi, cei care administrează cluburi, restaurante, terase, centre comerciale să considere guvernul un partener aşa cum şi noi îi considerăm pe dânşii. Avem nevoie să se implice mai mult şi să ia mult mai multe măsuri de organizare a localurilor pentru a evita orice situaţie de îmbolnăvire”, a declarat ministrul Violeta Alexandru, potrivit Digi 24.

Ea a adăugat că „atunci când au situaţii de aglomerare la intrare trebuie să apeleze la Jandarmerie, dacă persoanele care aglomerează acest spaţiu sunt pe domeniul public. Atunci când văd o aglomeraţie la intrare, pe lângă faptul că trebuie să trateze puţin mai serios obligaţia de a crea culoare de acces, trebuie să apeleze la Jandarmerie şi să colaboreze cu instituţiile pentru a putea organiza spaţiul respectiv. M-a surprins că era creat acest spaţiu de aşteptare, înţeleg că programările se fac online sau prin telefon. Concluzia mea preliminară este că agenţii economici trebuie să fie puţin mai atenţi la procesul de rezervare de locuri în localuri. Pare că se preiau rezervări peste numărul optim necesar probabil în ideea în care unii dintre clienţi pleacă şi eliberează spaţiul şi atunci vor să fie pregătiţi să aibă pe altcineva imediat la intrare pentru a putea ocupa locul. Cert este că această zonă de programare, dacă tot o facem şi dacă tot ne străduim, pentru că am observat că se străduiau, niciunul dintre dânşii nu mi-a dat impresia că nu încearcă să se conformeze. Mă refer la localuri de tip terasă şi cu zona aceasta între terasă şi spaţiu închis, practic unde se desfăcuseră geamurile şi regimul era semideschis”.

Premierul Ludovic Orban, apel la mobilizare generală către instituții

De sâmbătă, România are oficial32.535 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 456 reprezintă îmbolnăviri noi. În ziua premergătoare bilanțului, când la nivel național era înregistrat și un record negativ absolut la acest capitol, premierul Ludovic Orban lansa un apel la mobilizare generală către toate instituțiile cu atribuții de control în aplicarea și respectarea regulilor de siguranță sanitară.

„Să luptăm cu toate armele legale pe care le avem la dispoziție pentru apărarea sănătății și vieții oamenilor. Scopul acestei întâlniri este acela de a suna mobilizare generală din partea instituțiilor statului care au atribuții în lupta împotriva epidemiei, acelor instituții care au atribuții de control pentru a determina o amplificare la limita maximă posibilă a acțiunilor de control, pentru a asigura respectarea regulilor de protecție a sănătății oamenilor.Am văzut că în ultima perioadă există semnificative nerespectări ale regulilor instituite de autorități, de specialiști, iar această creștere a numărului de încălcări ale regulilor stabilite riscă să afecteze și sănătatea și viața cetățenilor corecți, care respectă legea și care sunt puși în pericol din cauza faptului că o minoritate, poate și indusă în eroare de o campanie mizerabilă care este derulată de o bună bucată de vreme, refuză să respecte regulile.Scopul principal al acestei ședințe este acela de a îmbunătăți coordonarea între instituții și de a crește eficiența măsurilor pe care le luăm și ale acțiunilor de control pe care le organizăm”, a declarat, sâmbătă, premierul Ludovic Orban.