Violeta Alexandru: Ce ştiu cu siguranţă e că pensiile vor creşte. Procentul va veni din ce poate bugetul în acest moment

Publicat: 04 08. 2020, 23:56
Foto: gov.ro

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat, marți seară, că Guvernul Orban va majora pensiile de la 1 septembrie, iar procentul va ține cont de posibilitățile bugetului. Ministrul liberal a precizat că cifrele vor fi date publicității în zilele următoare.

„Ce știu cu siguranţă este că pensiile vor creşte, nu există nicio îndoială. Nu am ezitat, nu am cum să vorbesc despre legislaţia României ca fiind o opţiune, dar nu suntem astăzi în situaţia pe care o avea PSD când a propus această lege. Ce ştim sigur este că acest Guvern va mări pensiile, este conştient de nevoile pe care le au pensionarii”, a declarat Violeta Alexandru, la TVR.

Aceasta a precizat că pensiile vor fi mărite de la 1 septembrie: „cel puţin în acest moment nu am informaţii care să sugereze că ar putea fi o altă dată”.

Guvernanții vor decide cu câtîn maximum două săptămâni, când va avea loc și recificarea bugetară.

Alexandru a insistat că i s-ar părea „o tragedie” ca pensiile să fie majorate mai mult decât permite bugetul: „Procentul vine din ceea ce poate bugetul în acest moment şi cea mai bună sursă este ministrul Finanţelor. În câteva zile venim cu tot restul cifrelor”.

Majorarea pensiilor cu 40%, o „țintă de neatins”

Legea PSD care prevede majorarea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie, a trecut prin Parlament cu voturile social-democraților și ale aliaților.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la finele lunii trecute că, în ciuda criticilor formulate public, și PSD-știi erau conștienți că dublarea alocațiilor și majorarea cu 40% a pensiilor nu pot fi susținute de buget, dar n-au avut curaj s-o spună public.

„Se va merge pe o creştere a punctului de pensie, dar eşalonat. Dublăm alocaţiile până în 2022, vom creşte pensiile cu procentul pe care ni-l cere legea, dar eșalonat. Este o măsură pe care cei de la PSD deja o aprobaseră în Guvern, doar că nu au venit să v-o spună”, a insistat Cîțu.

„40% e o țintă de neatins”, anunțase și premierul Ludovic Orban.

Și Alexandru s-a plânscă primește aproape zilnic proiecte de la PSD care vizează diverse cheltuieli pe care bugetul nu le permite. Asta o duce la concluzia că social-democrații au o strategie coordonată în acest sens: „PSD trimite, cel puţin Ministerului Muncii, aproape zilnic proiecte din Parlament de dublare, de triplare, de patru, de cinci ori a mai multor tipuri de cheltuieli, fără să indice sursa bugetară, conştient că aceste propuneri sunt populiste şi că nu pot avea toate corespondent în posibilităţile bugetare”.

Violeta Alexandru, despre posibila modificare a Legii pensiilor

Cât despre Legea pensiilor, ministrul liberal a afirmat că „trebuie făcută o modificare dacă se impune”.

A precizat apoi că e „o complicăţenie de lege” în care „lucrurile nu sunt clare”, prin urmare chiar e nevoie de modificări, dar altele decât simpla creștere a pensiilor.

„Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. O voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi apoi voi decide”, a explicat Alexandru.

Ea s-a mai referit și la vârsta de pensionare a femeilor care au mai mulţi copii, precizând că există solicitări de modificare a Legii pensiilor și în această privință