Vineri este prima zi de campanie electorală. 11 decembrie va marca o premieră pentru alegerile din România (VIDEO)

Publicat: 11 11. 2016, 10:52
Foto:hotweek.ro

Vineri este prima zi de campanie electorală, iar concurența este dură. Peste 4.000 de candidați se bat pe locurile din Camera Deputaților și peste 2.000 pentru cele din Senat, informează B1 TV.

În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat.

Însă bătălia pentru un loc în Parlamentul României trebuie să respecte câteva reguli stricte. Ca şi la alegerile locale, este interzisă folosirea bannerelor mari pe stalpi sau a corturilor. În campania electorală se mai interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. De asemenea, în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensă publică adusă simbolurilor religioase.

Vineri este prima zi de campanie electorală

#DIRECT_ONE_3d48sc#

Un afiș electoral amplasat nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură. Sunt interzise, de asemenea, afisele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. De asemenea, este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor.

În ceea ce priveşte finanţarea campaniei, un candidat poate folosi o sumă maximă echivalentă cu 60 de salarii minime brute pe ţară, iar aceşti bani pot proveni din venituri proprii, din donaţii sau din împrumuturi.

Pe de altă parte, la alegerile parlamentare din 11 decembrie se vor utiliza în premieră camere video în secțiile de votare. De asemenea, va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie. Guvernul a hotărât ca aplicația existentă să aibă și o cameră video ce va filma procesul de numărare a voturilor, iar completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea. Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei.