Vin banii pentru români: zeci de mii de euro pentru fiecare beneficiar la două mari programe de sprijin economic ale PSD, panouri fotovoltaice și fonduri pentru utilaje agricole

Publicat: 31 07. 2024, 18:10
Actualizat: 31 07. 2024, 18:12
Foto: Pixabay

Programele de sprijin economic din toate industriile se dovedesc un succes al guvernării PSD. Interesul românilor este din ce în ce mai mare, iar fondurile se epuizează înainte de închiderea înscrierilor. Programul de aproape 52 milioane de euro de fonduri pentru cumpărarea de utilaje agricole s-au terminat cu două luni înainte de termenul limită, iar șeful Fondului pentru Mediu anunță ca Programul Casa Verde Fotovoltaice s-ar putea demara până la finalul lunii august, cu fonduri totale de 2 miliarde de lei.

Mai mulți bani pentru sistemul fotovoltaic pentru consumatorii casnici

Șeful Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a anunțat că programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi demarat până la finalul lunii august. Noutățile din acest an sunt legate de bugetul mărit până la 2 miliarde de lei pentru 2024, extinzând, pentru acest an, finanțarea și pentru acumulatorii necesari sistemului fotovoltaic.

Deciziile de majorare a bugetului alocat acestui program au venit în urma cererii extrem de crescute de anul trecut, când bugetul total a fost de 1,7 miliarde de lei.

„Sesiunea de anul trecut este în implementare. Discutăm de un buget de 1,7 miliarde de lei anul trecut, iar astăzi oamenii beneficiază de instalarea de panouri fotovoltaice pe casă și bineînțeles, de o factură mult mai redusă la energia electrică. Anul acesta suntem aproape gata cu începerea sesiunii pentru 2024, unde avem un buget mai mare decât anul trecut. Discutăm de 2 miliarde de lei alocați doar pentru Casa Verde Fotovoltaice pentru persoane fizice. De data aceasta vom veni cu o mică modificare în cadrul ghidului de finanțare, în sensul în care vom finanța și acumulatorii necesari sistemului fotovoltaic pe care fiecare persoană îl instalează. Cel mai probabil în decurs de câteva zile ghidul de finanțare va apărea în transparență publică pentru a fi cunoscut de către toți cetățenii care doresc să participe în cadrul acestui program și probabil undeva până la sfârșitul lunii august vom demara efectiv acest program și persoanele fizice se vor putea înscrie în aplicația”, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Fiecare aplicant eligibil al proiectului, persoană fizică, va putea accesa până la 30.000 de lei pentru a-și cumpăra și instala panouri fotovoltaice pe casă.

Fondurile de la Guvern pentru utilaje agricole s-au epuizat la o lună de la deschiderea sesiunii

Un interes mare pentru programul de finanțare demarat de Guvernul Ciolacu l-au manifestat și fermierii. Fondurile pentru cumpărarea de utilaje agricole s-au terminat la o lună de la deschiderea sesiunii, în condițiile în care timpul limită era de 3 luni.

De pe 25 iunie, de la lansarea programului, și până pe 30 iulie, fondurile pentru care s-au înscris fermieri au ajuns până la 163,43 mil. euro, în condițiile în care valoarea totală alocată în această sesiune este de 51,51 mil. euro. Astfel Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a oprit înscrierile pentru acest program și a demarat procesul de selecție a aplicanților eligibili pentru finanțare.

„Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță epuizarea fondurilor disponibile pentru investiții în achiziții simple de utilaje agricole pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr, finanțate prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1. Din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)”, se arată într-un comunicat al AFIR.

Conform aceluiași comunicat, pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători, rata sprijinului public nerambursabil este de 50% și poate crește până la 90% dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Totodată nu poate depăși 1.500.000 euro, indiferent de tipul investiției și de dimensiunea fermei.

Material susținut de PSD