Viktor Orban, un nou discurs de campanie în Transilvania. A reluat argumentele propagandei ruse și s-a arătat „dispus” să susțină candidatura lui Iohannis la NATO: „Guvernul Ungariei sprijină Guvernul României”

Publicat: 03 06. 2024, 20:17
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marton Monus

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a participat luni la un nou eveniment de campanie în România, de această dată la Salonta, și a folosit argumentele propagandei ruse cum că UE și NATO ar vrea să intre în război cu Rusia. În plus, el a spus că Guvernul de la București nu are niciun motiv să îl critice, precum și că „suntem capabili și dispuși să-l sprijinim pe Președintele României pentru poziția de secretar general al NATO”, transmite G4Media.ro.

Viktor Orban, un nou discurs de campanie în România, la Salonta

„Actualele alegeri europarlamentare vor fi diferite ca cele anterioare. Și eu, în realitate, am venit aici cu bucurie, dincolo de faptul că m-a trecut vântul, pentru a ne oferi sprijin în faptul că UDMR trebuie să fie în Parlamentul European. Dacă UDMR nu va fi în PE, atunci va fi o problemă”, a declarat premierul Ungariei, conform înregistrării video publicate de jurnaliștii de la Maszol.

În discursul de la Salonta, Viktor Orban a folosit și argumentele propagandei ruse, invocând o presupusă intenție a UE și NATO de a intra în război cu Rusia.

„Aceasta va fi o rundă de alegeri pentru PE, care, spre nenorocul nostru, poate fi decisiv în chestiunea păcii și a războiului. Nu știu cât de profund se dezbate la dvs. chestiunea păcii și a războiului, dar nu e nevoie de dezbateri mari, pentru ca omul să simtă din stomac și din simțuri că e o problemă mare. Pentru că dacă în politica europeană se aude de exemplu: misiunea NATO-Ucraina, atunci omul are un motiv serios ca să i se strângă stomacul”, a mai declarat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a întreținut relații cu regimul de la Kremlin și s-a opus unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, dar și trimiterii de sprijin pentru Ucraina.

Viktor Orban susține că „Guvernul Ungariei sprijină Guvernul României”

El susține că Guvernul Ungariei sprijină Guvernul României și nu există niciun motiv să fie criticat de autoritățile de la București.

„Desigur, Guvernul României nu are niciun motiv să ne critice pe noi pentru că noi spunem altceva aici decât spun ei, pentru că în cele două cele mai importante deziderate naționale ale României, astăzi Guvernul Ungariei sprijină Guvernul României. Nu trebuie să ne dovedim buna-credință după această poziție, întrucât pentru poziția de secretar general al NATO suntem capabili și dispuși să-l sprijinim pe Președintele României… Aplauze vă rog.

Este un efort pentru noi. Pe de altă parte sprijinim cel mai important deziderat strategic național al României, adică statutul de membru Schengen. Deci, Ungaria sprijină cele mai importante două deziderate strategice naționale ale României, ca atare, pe această bază, pot să-mi permit, ca aici, în chestiunea războiului să formulez o opinie separată, și vă rog pe dvs. să nu trimiteți oameni pro război, ci pro pace în UE. Pentru noi maghiarii e cu atât mai important să rămânem în afara războiului pentru că toate probleme noastre provin din război”, a adăugat Viktor Orban.