Viktor Orban: Mă înțeleg mai bine cu Băsescu, un patriot cu sentimente solide, decât cu Ponta, pentru care chestiunile naționale sunt mai puțin importante

Viktor Orban: Mă înțeleg mai bine cu Băsescu, un patriot cu sentimente solide, decât cu Ponta, pentru care chestiunile naționale sunt mai puțin importante
Foto: gandul.info

Premierul Ungariei Viktor Orban afirmă că se înțelege mai bine cu președintele Traian Băsescu, patriot român, decât cu un premierul Ponta, pentru care „chestiunile naționale sunt mai puțin importante”.

Orban spune că „deși Băsescu este un președinte de dreapta, deci cu sentimente naționale solide, totuși mă înțeleg mai bine cu el decât cu un prim-ministru român mai puțin influențat de sentimente naționale”.

Relațiile româno-ungare se numără printre relațiile mai complicate în lume, nu este simplu. Au o psihologie complicată, o istorie grevată de probleme, cu conflicte de interese. Deci este un context dificil. Totodată, interesul nostru este ca relația dintre România și Ungaria să fie una în care cetățenii noștri să poată trăi în condiții de securitate, stabilitate și cu perspective economice bune. Atunci când ambele țări au prim-miniștri care înțeleg că acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ bună. Atunci când prim-miniștrii nu înțeleg acest lucru, sau sunt prea tineri, sau nu au petrecut destul timp în politică, sau sunt luați prea ușor de valul pasiunilor, atunci lucrurile sunt mai deficile”, a spus Viktor Orban, într-un interviu acordat Digi 24.

Ceea ce este interesant, pentru că în general se consideră că pentru minoritățile de pe teritroiul unei țări, să spunem maghiarii din România, este mai favorabil dacă se află la putere guvern de stânga. Dar eu am învățat în ultimii 20 de ani că lucrurile funcționează invers. Adică eu mă înțeleg mai bine cu un patriot român, decât cu un român pentru care chestiunile naționale sunt mai puțin importante. De aceea, deși Băsescu este un președinte de dreapta, deci cu sentimente naționale, un patriot cu sentimente naționale solide, totuși mă înțeleg mai bine cu el, decât cu un prim-ministru român mai puțin influențat de sentimente naționale”, a mai spus Viktor Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`