Viitorul ministru de Finanțe, pe B1 TV. Adrian Câciu: „Trebuie să facem un echilibru între ceea ce înseamnă resurse și redistribuirea lor către economie și către oameni” (VIDEO)
Numai bunăstarea oamenilor creează bunăstarea economică, iar bunăstarea economică creează bunăstarea statală și tot așa, a explicat Adrian Câciu, propus de PSD la Ministerul Finanțelor, luni seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Adrian Câciu, viitorul ministru de Finanțe, pe B1 TV: „Bogăția nu este o loterie, este o muncă, care s-a bazat pe valoarea adăugată adusă atât de către mijloacele de producție, dar mai ales de către capitalul uman”
„Europa este o economie socială de piață, dar eu sunt un economist de tip keynesian, pentru că până la urmă globalizarea nu înseamnă altceva decât o economie socială de piață. Știu că sunt mulți economiști care se declară libertarieni, dar trăim totuși într-o realitate și trebuie să facem un echilibru între ceea ce înseamnă resurse și redistribuirea lor către economie și către oameni – până la urmă, societatea se construiește pe oameni”, a declarat Adrian Câciu.
Întrebat dacă se poate spune că este în antiteză cu Florin Cîțu, președinte PNL și primul ministru de Finanțe din guvernarea liberală, Adrian Câciu a afirmat: „Nu, n-aș spune, cred că dânsul n-a avut bine definită doctrină, pentru că, după cum vedeți, a avut o politică social-liberală mai degrabă decât una liberală propriu-zisă. Politicile aplicate și de guvernul Orban și de guvernul Cîțu nu au fost unele libertariene, ci au fost unele totuși cu niște stimuli atât pentru partea de locuri de muncă, cât și pentru partea de oameni, adică s-a contrazis în declarații. Eu îmi mențiunea viziunea mea, care se duce către bunăstarea oamenilor, că numai bunăstarea oamenilor creează bunăstarea economică, bunăstarea economică creează bunăstarea statală și tot așa”.
„Principiul redistribuirii să știți că, simplist vorbind, este acesta, iei de la bogați și dai la săraci, dar gândiți-vă că bogații nu ajung bogați fără a se folosi într-un mod pozitiv, nu într-un mod negativ, de ceilalți din jurul lor. Până la urmă, bogăția nu este o loterie, este o muncă, care s-a bazat pe valoarea adăugată adusă atât de către mijloacele de producție, dar mai ales de către capitalul uman”, a mai spus el, adăugat că a folosit termenul „folosire” într-un sens „pozitiv, în care există un parteneriat, chiar dacă este angajat-angajator”.