UPDATE // Victor Negrescu ar fi fost respins și el de Bruxelles. Comisia von der Leyen: Înțelegem că propunerea de comisar european NU este susținută de președintele Iohannis

Publicat: 29 10. 2019, 21:02
foto: Hepta.ro / PhotoJoiner

UPDATE // Victor Negrescu ar fi fost respins și el de Bruxelles, într-o a treia tentativă eșuată a premierului demis Viorica Dăncilă de a nominaliza un comisar european al Transporturilor din partea României, anunță Digi 24.

Ursula von der Leyen, președintele ales al viitoarei Comisii Europene, a primit propunerea făcută de premierul Dăncilă pentru ocuparea postului de comisar european din partea României, în persoana lui Victor Negrescu, dar a luat la cunoștință că nominalizarea nu este susținută de către președintele Klaus Iohannis, a anunțat un purtător de cuvânt al Bruxellesului.

„Președintele-ales a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere făcut de guvernul interimar nu este susținută de către președintele României. Date fiind provocările și oportunitățile care ne așteaptă este în interesul nostru comun care Europa să meargă mai departe fără alte întârzieri. Indiferent cine va fi candidatul României, el sau ea va trebui să fie acceptabil pentru președintele-ales și să fie capabil să adune sprijinul necesar în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă mai departe”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt”, potrivit g4media.ro.

Viorica Dăncilă, demisă de către Parlamentul României prin moțiune de cenzură, este la a treia tentativă de a nominaliza un comisar european din partea României. Dacă Rovana Plumb a fost respinsă din cauza unor suspiciuni ce planau asupra integrității sale, iar Dan Nica nici măcar nu a fost luat în calcul, primul-ministru interimar încearcă acum să-l propună pe Victor Negrescu pentru preluarea postului de comisar european al Transporturilor în viitoarea Comisie von der Leyen.

Noua încercare a Vioricăi Dăncilă a stârnit nemulțumirea președintelui Iohannis, care a explicat că, în momentul în care a fost lăsat fără sprijin parlamentar, premierul demis și-a pierdut legitimitatea de a nominaliza comisarul european din partea României. (Detalii AICI)

Mai mult decât atât, este deja cunoscut că, în premieră, Ursula von der Leyen a dorit o paritate de gen perfectă în viitoarea Comisie Europeană- adică portofoliile să fie distribuite, în mod egal, către femei și bărbați deopotrivă, în mandatul său. În aceste condiții, România a fost practic pusă în situația de a trimite o femeie pentru portofoliul care-i revenea, având în vedere că balanța se înclinase deja în ceea ce privește ponderea bărbaților din noul Executiv comunitar. Chiar și așa, Viorica Dăncilă a ignorat apelul Ursulei von der Leyen, oferind o explicație vagă. (Detalii AICI)