Victorie definitivă pentru Nicușor Dan în procesul cu ANI. A fost anulat raportul de incompatibilitate și conflict de interese

Publicat: 22 10. 2024, 14:39
Inquam Photos / Octav Ganea

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, marți, printr-o decizie definitivă, raportul prin care Agenția Națională de Integritate îl declarase pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în stare de incompatibilitate și conflict de interese, transmite Agerpres.

Nicușor Dan, victorie definitivă în procesul cu ANI

Primarul Capitalei câștigase procesul și la Curtea de Apel București, însă ANI a făcut recurs. Marți, Înalta Curte a admis definitiv cererea lui Nicușor Dan de anulare a raportului.

În septembrie 2023, instanța de fond – Curtea de Apel București – a explicat că un primar nu este incompatibil dacă exercită calitatea de reprezentant al instituțiilor din subordinea unităților administrativ-teritoriale.

Conflictul de interese apare atunci când o persoană exercită două funcții cu interese contrare, ceea ce nu i se poate imputa lui Nicușor Dan. În plus, primarul Capitalei nu a fost remunerat pentru cele patru funcții de conducere vizate de raportul ANI, ci a servit interesul public.

Judecătorii mai explicau că primarul Nicușor Dan nu a avut niciun interes de natură patrimonială prin suplimentarea bugetului ALPAB și nu poate fi acuzat de conflict de interese.

Ce îi reproșa ANI

În februarie 2023, ANI îl acuza pe Nicușor Dan de incompatibilitate și conflict de interese. Instituția susținea că primarul s-ar fi numit pe sine, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, în funcții de conducere la patru instituții sau servicii publice aflate în subordinea municipalității, mai precis Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB și Centrul Cultural Expo Arte, fără a avea mandat de reprezentare.

În calitate de director general al ALPAB, el solicitase suplimentarea bugetului instituției cu 3 milioane de lei, o suplimentare pe care a aprobat-o tot el, în calitate de primar general.

ANI mai susținea că Nicușor Dan ar fi plătit cu banii primăriei o amendă de la Inspectoratul de Stat în Construcții, în valoare de 6.000 de lei.