Victoria baronilor PNL. CCR și Comisia de la Veneția, sfidate de liberali (VIDEO)

Publicat: 12 05. 2016, 10:51
Foto: flux.md

Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului, astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale, a fost modificată de Guvern. Decizia a fost adoptată în ciuda unor recomandări din partea CCR sau de la Comisia de la Veneţia, cu privire la evitarea suprapunerii unor tipuri diferite de scrutin.

Potrivit celor de la stiripesurse.ro, citați de B1 TV, toate indiciile duc la varianta unor presiuni din PNL asupra Guvernului Cioloş pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă. Beneficiarii direcți ai acestei ordonanţe sunt comuna Dângeni, din județul Botoșani, și municipiul Oradea, care doreau să organizeze referendumuri, însă și-au văzut demersurile blocate de Autoritatea Electorală Permanentă și BEC. Comuna Dângeni și județul Botoșani sunt conduse de liberali, iar primarul Oradei este chiar secretarul general al PNL.

Oradea este la a treia tentativă de a trece un referendum local pentru a „înghiți" comuna Sânmartin. Primele două încercări au eșuat lamentabil, Ilie Bolojan nereușind să-i convingă pe orădeni să iasă la vot pentru atingerea pragului de 30% prezență la urne. Comuna Sânmartin, pe teritoriul căreia se află cunoscuta stațiune Băile Felix, ar fi o „mină de aur" pentru bugetul municipiului, unul dintre cele mai îndatorate din România.

Victoria baronilor PNL. CCR și Comisia de la Veneția, sfidate de liberali

#DIRECT_ONE_3ymod5#

Suprapunerea cu alegerile locale pare a fi singura șansă pentru a obține prezența necesară și la referendum. Doar că, deși Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre pentru organizarea referendumului, BEC a constat că suprapunerea ar fi ilegală. Conform jurnaliştilor, primarul Bolojan nu s-ar fi împiedicat în cadrul legal și ar fi făcut presiuni pentru adoptarea OUG de schimbare a legii referendumului. Lucru care s-a și întâmplat, așa cum edilul „spunea cu câteva zile înainte, demonstrând că nu este străin de decizia Guvernului Cioloș.

La precedenta modificare a legii referendumului, CCR a stabilit că schimbările nu pot fi aplicabile referendumurilor organizate în decurs de un an de la dată intră̆rii în vigoare a legii modificatoare. Astfel, cel mai probabil, în cazul sesizării judecătorilor constituționali, OUG adoptată miercuri de Guvernul Cioloș nu ar avea nicio șansă.