Victor Ponta: Taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu una de mediu, sperăm de la 1 ianuarie 2013

Publicat: 19 10. 2012, 14:12

Premierul Victor Ponta, în timpul unei vizite la Salonul Auto, că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu 2013, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

Din păcate, modul în care a fost reglementată taxa de primă înmatriculare nu a fost o taxă de protecţie a mediului, aşa cum ar fi trebuit, şi a fost construită de fiecare dată greşit, în aşa fel încât am fost sancţionaţi şi de Comisia Europeană, iar lucrul cel mai grav este că oamenii au plătit sume pe care nu trebuia să le plătească, se duc în instanţă, câştigă procese şi statul trebuie să dea banii înapoi. Pentru bugetul pe 2013, trebuie să venim cu o taxă de mediu, nu de primă înmatriculare, care să stabilească nişte standarde de bun-simţ – nu poţi să ceri o taxă mai scumpă decât autoturismul, cum se întâmplă uneori pe sistemul actual – care să arate foarte clar cum se plăteşte taxa şi unde se duc banii„, a declarat premierul.

Acesta a declarat că se va solicita acordul Comisiei Europene pentru ca noua taxă să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.

Victor Ponta a dat precizări că un grup de lucru al ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează la ora actuală variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante.

Un singur lucru ştiu: cum a fost până acum nu putem merge mai departe, pentru că ne-a sancţionat şi Comisia Europeană şi au câştigat oamenii procesele şi trebuie să le dăm banii înapoi„, a mai spus premierul.

Taxa auto va fi din nou modificată

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />