Victor Ponta şi patimile PSD: Cum s-a modificat radical raportul de forţe de pe scena politică românească în doar câteva luni

Publicat: 12 11. 2015, 18:01

Acum doar trei, patru luni părea că anul acesta nu va aduce schimbări majore pe scena politică românească. PSD, condus autoritar de premierul Victor Ponta, se îndrepta spre din nou spre un pol de popularitate, scazuta dupa alegerile prezidentiale, datorită unor măsuri cu tentă liberală adoptate de Guvern. PNL se resemnase cu statutul de partid de opoziţie si de remorca a presedintelui Johannis, dând senzaţia că nu are nici forţa, nici energia să îşi asume guvernarea. La rândul său, nici preşedintele Klaus Iohannis nu dădea semne că vrea să îşi schimbe atitutidinea glaciară şi neutră cu care veghea distant societatea românească.

Numai că, o serie de evenimente, interpretate greşit de unii şi cu piciorul pe pedala de acceleraţie de alţii, au reuşit să reseteze un mediu politic ce părea încremenit şi plafonat. Primul semnal a fost dat de acţiunea DNA de a declanşa urmărirea penală împotriva premierului Victor Ponta, fapt care a aruncat în aer scena politică. Imediat, preşedintele Iohannis i-a solicitat demisia lui Ponta, iar fostul premier a replicat printr-un atac agresiv asupra şefului statului, în termeni ce aminteau de eşecul din campania electorală. Atacurile fostului premier la adresa președintelui au declansat rapid sentimente de emoție negativă, chiar ură, din partea atât a sustinătorilor lui Iohannis dar mai ales a unui public relative neutru, care mai târziu s-a identificat cu conceptul Strada. Multi analiști au observant de atunci că aceasta emoție negative nu se rezumă doar la Victor Ponta ci se extinde rapid la nivelul intregului PSD.

A fost primul semnal că era începutul dezastrului. Dacă în acel moment premierul Victor Ponta făcea un pas înapoi şi demisiona, PSD era salvat și și-ar fi păstrat guvernarea. Numai că încrâncenarea lui Ponta de a păstra fotoliul de la Palatul Victoriei a condus la un final neașteptat.

O a doua şansă pentru păstrarea guvernării de către PSD a survenit atunci când noul lider din Kiseleff, Liviu Dragnea, părea să fi ajuns la un consens politic cu preşedintele Iohannis. Amândoi ieșiseră in public cu declarații in acest sens. Iarăşi ar fi fost un moment potrivit pentru Victor Ponta să facă pasul înapoi, însă acesta, din nou, a refuzat.

Din păcate pentru el, tragedia din Colectiv i-a  pecetluit soarta de șef al Guvernului, iar Ponta a înţeles acest lucru atunci când a văzut furia manifestanţilor din stradă. Numai că, până chiar şi în acest moment, Ponta a luat decizia de a demisiona de unul singur, fără a se consulta cu partidul . A plecat doar pentru a-și salva pielea lăsând in spate un PSD descoperit.

De altfel, acesta a fost stilul lui Victor Ponta de a conduce un partid şi un Guvern ce i-au fost fidele până în ultima clipă. A refuzat să se consulte cu liderii PSD, nu a dat explicaţii pentru gesturile sale şi a “dictat” mereu hotărârile luate peste capul tuturor. Partidul a aflat de la televizor despre fuga sa in Turcia, despre demisia din funcţia de preşedinte PSD, dar şi despre demisia din fruntea Guvernului. Prin atitudinea sa, a privat PSD-ul de păstrarea guvernării în preajma unui an electoral extrem de dificil şi a făcut un cadou nesperat opoziţiei şi preşedintelui Iohannis.

Stilul său a reprezentat mereu o problemă internă în PSD, dar partidul nu a avut forţa sau curajul să îi facă faţă. Deşi periodic au fost voci critice printre social-democraţi care susţineau că Ponta nu face altceva decât să pună la dispoziţia grupului Sebastian Ghiţă – Ilie Sârbu economia ţării, nimeni nu a reuşit să-l clintească pe fostul premier din poziţia sa. Iar stilul său agresiv, meciurile mediatice permanente cu preşedinţii Traian Băsescu şi Klaus Iohanjnis, atacurile sub centură, nu au făcut altceva decât să pună o mulțime de piedici guvernării și să excludă PSD de la posibilitatea coabitării reale cu alte forţe politice.

Iată cum, printr-o serie de întâmplări mai mult sau mai puțin previzibile, scena politică din România s-a schimbat practic peste noapte, iar dintr-o guvernare PSD ce părea sigură până la alegerile din 2016, s-a ajuns ca PSD să nu aibă nici un as in mânecă la negocierile formării unui nou Guven.

E o lecţie importantă pentru toți liderii politici, care ar trebui să ţină mereu seama că, în politică, raportul de forţe se poate schimba foarte rapid.

Și, mai ales, e o lecție pentru orice partid politic, care, dacă nu reacționează la o criză internă la momentul potrivit, poate pierde și mai mult in viitorul nu foarte indepărtat.