Premierul Victor Ponta a declarat, marți, în exclusivitate pentru postul B1 TV, că singura poziție oficială exprimată împotriva aderării României la Schengen este cea a Germaniei, dar cel mai probabil, și alte țări vor împărtăși această poziție, motiv pentru care România nu va cere un vot pe aderare la Consiliul JAI.
„Nu e nicio poziție oficială înafară de Germania. Dacă se ajunge la vot, probabil Germania nu ar rămâne singură, sunt convins că și Olandava vota alături de Germania și sigur vor mai fi și altele. Din acest motiv, am considerat că nu are rost să complicăm uzanțele europene și să nu cerem aderarea la Schengen. Nu se va schimba nimic pentru România dacă e un vot sau trei”, a spus Ponta.
Premierul a infirmat informația vehiculată în presă potrivit căreia Franța ar fi o altă țară care ar vota împotriva aderării la Schengen.
„Poziția Franței este o poziție de sprijin pentru găsirea unei soluții pentru România și mă doare că îi atacăm pe cei care sunt alături de noi”, a mai spus premierul.
Victor Ponta a mai precizat că România nu mai ia în calcul un termen de aderare la Spațiul Schengen, acesta fiind un lucru care nu mai depinde de situația internă.
„Nu mai luam în calcul un termen pentru că e vorba în final de lucruri care nu depind de România„, a completat șeful Executivului.
Premierul Victor Ponta a mai recunoscut greșeala echipei sale de comunicare de a posta declarațiile la adresa președintelui Băsescu, făcute luni seară într-o emisiune de televiziune, chiar în timpul întâlnirii de marți de la Palatul Cotroceni pe tema Schengen.
„A fost o eroare a echipei mele de comunicare și mi-o asum. Nu scriam eu în timpul întâlnirii cu Băsescu, declarațiile au fost făcute aseară, era răspunsul la declarațiile președintelui. Evident că n-aveau legătură cu întâlnirea de azi. Colegii mei, în loc să le publice aseară, s-au trezit azi, fără să știe că eu mă aflu la Cotroceni”, a spus Ponta.
Primul ministru a precizat că întâlnirea de la Palatul Cotroceni, la care au luat parte și ministrul de Interne Radu Stroe și cel al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a fost una „extrem de instituțională și normală”, tema fiind „mandatul cu care România, guvernul României participă la întâlnirea Consiliului JAI, de joi”.