Victor Ponta, la deschiderea Forumului ECE – China: "Regiunea noastră este ca un student tânăr şi slab plătit"

Victor Ponta, la deschiderea Forumului ECE – China: "Regiunea noastră este ca un student tânăr şi slab plătit"
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a deschis, marţi dimineaţă, la Palatul Parlamentuui, Forumul Economic şi Comercial – Europa Centrală şi de Est, la care participă oficiali din guvernele a 17 ţări şi peste 1.500 de oameni de afaceri.

Premierul a declarat că China are nevoie de prieteni politici pe termen lung şi de încredere şi de parteneri comerciali la nivel mondial, iar România şi ţările din această zonă a Europei au o tradiţie în acest sens.

„Mai mult de 300 de oameni de de afaceri chinezi au venit în România. China are nevoie de un partener puternic pe scena mondială, de o Europă puternică. Distanţa dintre noi şi China este doar geografică, prietenia dintre statele noastre ne apropie foarte mult. Regiunea noastră este ca un student tânăr şi slab plătit, dar ambiţios şi dornic să muncească. Europa poate fi puternică doar dacă statele se dezvoltă rapid pentru a putea susţine protecţia socială şi dezvoltarea economiei”, a declarat Victor Ponta la deschiderea forumului ECE – China.

La rândul său, premierul chinez a declarat că speră ca această colaborare dintre China şi Europa Centrală şi de Est să ducă la rezultate bune.

„China a sprijinit în mod fidel integrarea europeană, credem că acest lucru duce la dezvoltarea mondială şi serveşte şi Chinei. O colaborare dintre ECE şi China ajută la consolidarea unei dezvoltări echilibrate în Europa. Cele două părţi au multe de oferit una alteia. Colaborarea dintre ECE şi China va îmbunătăţi colaborarea dintre China şi UE. Legăturile noastre comerciale au trecut prin testele crizei financiare, în 2012 s-au pus bazele unei noi colaborări. Companiile chineze sunt din ce în ce mai interesate de deschiderea către regiunea UE. Trebuie să facem efoturi pentru a intensifica schiburile comerciale, să dublăm actualele volume, în următorii cinic ani. Vom declara 2014 anul cooperării comerciale între ECE şi China şi va exista un forum pentru cooperarea agricolă”, a spus Premierul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.

Ţările participante la Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est sunt: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. 

Pe lângă înalte oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, la Forum vor participa peste 1.500 de oameni de afaceri, dintre care aproximativ 300 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 oameni de afaceri din celelalte ţări din regiune.

România şi China au stabilit mai multe acorduri de colaborare pentru diferite domenii de activitate, în valoare de 8,5 miliarde de euro.

Printre altele, s-a semnat un acord pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine şi carne de porc către China. De asemenea, au semnate mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group. Este singurul contract semnat în domeniu.

După 19 ani, un premier chinez vine în România. O vizită istorică, ce este cu atât mai importantă cu cât acesta a venit însoţit de peste 300 de oameni de afaceri. Iar la reuniunea premierilor de la Palatul Parlamentului se vor întări relaţiile Chinei cu Europa Centrală şi de Est. De altfel, a spus premierul chinez, o Europa unită, stabilă şi prosperă este în interesul Chinei şi al întregii lumi.

Ponta, la Forumul Economic ECE – China: Regiunea noastră este ca un student tânăr şi slab plătit

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:04 - Un avion care a decolat din București și avea destinația Zurich, a efectuat o aterizare de urgență în Austria. Care a fost motivul
23:43 - Obiectivele trasate de Marcel Boloș după revenirea la MIPE: Să simplificăm accesul la bani europeni, să semnăm contractele pentru 2021-2027, să deblocăm PNRR, să descentralizăm fondurile
23:29 - Care au fost destinațiile preferate ale bucureștenilor, clujenilor sau ieșenilor în 2024? Locațiile care au fost cel mai vizitate anul acesta
23:29 - Crin Antonescu, despre perioada în care a lipsit din politică: Am trăit financiar din veniturile soției mele și din economiile mele, destul de firave, câte au existat (VIDEO)
23:16 - Claudiu Năsui, după audierea noului ministru de Finanțe: „2025 ne va aștepta cu creșteri imense de taxe”
22:58 - Marcel Ciolacu, întrebat despre facturile zborurilor plătite de Nordis: I-am scris lui Moș Crăciun și sunt ferm convins că pe 25 o să mi le lase sub brad
22:49 - Elena Lasconi, reacție după investirea noului Guvern: „România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane”
22:49 - Diana Buzoianu critică strategia candidatului comun PSD – PNL – UDMR la prezidențiale: Îl puneți pe candidatul suveranist împotriva întregului sistem, exact povestea pe care a vrut să o vândă Georgescu (VIDEO)
22:26 - Imobil din Eforie Nord, transformat într-un cămin de bătrâni ilegal. Nouă pensionari au fost identificați de polițiști
22:22 - Marcel Ciolacu, după învestire: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă. Prin instalarea noului Guvern, închidem orice spațiu de instabilitate după o lună marcată de multă tensiune (VIDEO)