Victor Ponta: Guvernul trebuie să implementeze rapid reforme în sănătate, deoarece situația este foarte gravă

Publicat: 13 07. 2012, 15:33

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că situația din sănătate este una foarte gravă, iar degradarea accentuată a sa trebuie oprită urgent prin implementarea de reforme guvernamentale. Ca principale probleme, acesta a semnalat procesul de „export” a medicilor români către țările vestice și lipsa finanțării.

Acesta a explicat că situația aceasta a fost generată de măsuri greșite făcute de fost guvernare și „lipsa de interes pentru un domeniu fundamental în orice societate modernă”. Ca exemple, premierul a dat „deficitul cronic de finanțare” și vacantarea a 21.000 de posturi în sistem, dintre care numai 500 au fost ocupate. De asemenea, acesta a semnalat că  regula prin care se angajază o persoană la șapte posturi vacantate produce probleme foarte mari și nu poate fi aplicată în domeniul sănătății.

„Sunt conștient și am recepționat total mesajul transmis nu doar de Ministerul Sănătății și Casa Națională, ci și mesajul transmis, practic, de lumea medicală, dar și de pacienții care beneficiază de servicii medicale referitoare la situația extrem, extrem de gravă în care se află sistemul de sănătate din România, o situație generată în primul și în primul rând de măsuri greșite,” a declarat Victor Ponta.

Premierul a spus și că sistemul de asistență de urgență trebuie să rămână public și gratuit, nu se pot introduce restricții pentru anumite categorii de români în astfel de cazuri.

Despre sistemul de asigurări de sănătate, primul ministru a spus că trebuie diversificat, trebuie să se extindă asigurările private și facultative, astfel putând să se asigure servicii și resurse mai bune în domeniu. În ce privește pachetul de bază al asigurării, Ponta este de acord să fie regândit, pentru a include afecțiuni mai importante și a scoate din el cheltuieli minore, care pot fi suportate de pacienți.

Deciziile din sistemul de sănătate, a mai spus premierul, „sunt decizii fundamentale, pe care trebuie să le luăm împreună, după toate consultările cu lumea medicală, cu reprezentanții pacienților, cu societatea civilă, cu partenerii noștri internaționali, fie că este vorba de Comisia Europeană, de Fondul Monetar Internațional.”

O măsură fiscală care ar putea fi introdusă pentru a aduce bani în sistemul de sănătate este transferul a o parte din RCA către acest domeniu, a mai spus acesta.

În cadrul aceleiași întâlniri, ministrul Sănătății a declarat că în toamnă se va inaugura Institutul de Oncologie de la Iași, o unitate de primiri urgențe la Târgu Mureș și, posibil, și UPU de la Spitalul Floreasca din București. Au fost achiziționate și două elicoptere și peste 200 de ambulanțe.

Declarațiile lui Victor Ponta au fost făcute în urma unei discuții pe care acesta a avut-o cu ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, pe tema proiectului de reformă a sănătății, pe care Guvernul îl va adopta curând ca proiect de Lege al Sănătății.

Declarații ale premierului, pe tema proiectului de Lege a Sănătății

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21495').select();" id="embed_text_21495" />