Victor Ponta: Guvernul României sprijină un mecanism european de protejare a valorilor fundamentale ale UE
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Bruxelles, după Summitul Partidului Socialiștilor Europeni, că România sprijină un mecanism european de protejare a valorilor fundamentale ale UE.
‘Am folosit această ocazie, tocmai pentru că era şi premierul Danemarcei aici, tocmai pentru a-mi anunţa colegii prim-miniştri asupra faptului că guvernul pe care-l conduc sprijină ideea înfiinţării unui mecanism european care să monitorizeze respectarea tuturor condiţiilor privind statul de drept, respectarea standardelor europene. Este în interesul României să aibă un set de reguli şi de standarde foarte clare, pentru ca după criza politică de anul trecut să dovedim de fiecare dată că ţara noastră şi guvernul pe care-l conduc respectă toate acest standarde europene, (…) guvernul pe care-l conduc vrea să demonstreze că noi respectăm şi sprijinim orice mecanism clar, eficient, de implementare a statului de drept şi a regulilor europene‘, a spus Victor Ponta, citat de Agerpres.
Legat de introducerea sancțiunilor precum suspendarea fondurilor UE pentru țările care nu respectă valorile fundamentale, premierul a precizat că nu a discutat despre acest lucru, precizând că pentru România ar fi un avantaj să existe niște standarde clare.
‘Eu nu am vorbit despre sancţiuni, am vorbit despre faptul că este în avantajul României să existe nişte standarde clare şi corecte. Eu am lucrat foarte bine cu preşedintele /Jose Manuel/ Barroso în CE, când mi s-au spus nişte lucruri clare, cele 11 puncte au fost foarte clare. Când nu mai există standarde clare este foarte uşor să arunci acuzaţii în general şi e foarte uşor să minţi. Citesc despre europarlamentari români care vorbesc despre 2 milioane de voturi fraudate la referendum, a fost o minciună. Citesc despre faptul că am schimbat constituţia la fel ca şi în Ungaria, cel puţin românii ştiu că nu am schimbat nicio literă‘, a adăugat liderul PSD.
Victor Ponta spune că dacă s-ar introduce un astfel de mecanism, acest lucru ar putea duce la eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
‘Poate fi o soluţie în mod sigur. Pentru că altfel MCV-ul a plecat de la ceva în 2005 şi nu mai are nicio legătură cu ce a fost atunci. Nu poţi să faci MCV doar pentru România şi Bulgaria şi să nu faci pentru Croaţia, care intră acum sau pentru ţările care vor intra. E o anomalie, pe care în mod sigur viitoarea Comisie o va trata în spiritul european şi în spiritul legalităţii‘, a precizat premierul.