Victor Ponta: „Guvernul Ciucă a fost cel mai slab. Nu a făcut nicio reformă” / Despre rotativă: „Ca să-l citez pe Adrian Năstase, avionul se prăbușește și ăștia se bat care să stea la business”

Publicat: 12 06. 2023, 10:00

Victor Ponta a declarat că Guvernul Ciucă a fost cel mai slab cabinet deoarece n-a fost în stare să facă nicio reformă. Fostul premier a mai spus că are o părere bună despre Nicolae Ciucă, încă actualul prim-ministru, dar consideră că acesta nu se pricepe deloc la politică și economie, de unde și rezultatul acestei guvernări. Ponta a criticat și negocierile privind rotativa, denunțând faptul că acestea se axează strict pe împărțirea funcțiilor.

Ponta, despre premierul Ciucă și actualul Guvern

„Eu sunt fericit (…) ca a castigat Novak Djokojic. Ma uit cum tot castiga sarbii si noi nu castigam nimic. Dar îl avem pe Iohannis!”, a spus Ponta, duminică seară, pentru România TV.

La zvonurile că Ciucă va demisiona luni din funcția de premier, el a reacționat astfel: „Iar isi da demisia? Eu il cunosc de mult si il apreciez pe domnul Ciuca, l-am propus seful statului major, l-am considerat mereu om serios, dar nu se pricepe deloc la politica si economie. Dar un om de cuvant. Domnule, nu se poate sa semneze ca face intr-o zi si dupa aia sa zica ca nu mai vine, ca ploua afara sau mai stiu eu ce. A mai zis de vreo trei ori ca isi da demisia”.

Ponta și-a exprimat apoi convingerea că Macel Ciolacu, președintele PSD, ceilalți lideri ai coaliției și președintele Klaus Iohannis au aflat de la televizor, la finele lunii trecute, că rotativa nu se mai face conform calendarului.

„Guvernul Ciuca este cel mai slab guvern pe care l-a avut Romania. Nu au facut nicio reforma, desi au avut majoritate de 70%. Nici in Educatie, nici in Sanatate, nimic”, a mai susținut fostul premier.

Ce a spus Ponta despre rotativă

Victor Ponta a criticat apoi faptul că discuțiile despre rotativă se concentrează strict pe împărțirea funcțiilor: „Daca sunteti atenta la ce a propus Ciolacu, le-a propus (UDMR-iștilor) doua ministere ale PNL. Nu cred ca e esential daca ramane UDMR la guvernare, important este sa pastreze ministrii buni si sa ii dea afara pe cei rai. Si poate sa ma injure cine vrea, dar doi ministri ai UDMR au fost buni. Bai PNL, aveti voi ministri atat de buni? Cel de la Fonduri Europene inteleg ca se pricepe, de ce il dau afara? Domnul Bolos a fost si in mandatul meu. Deci nu are logica. A, ca e interesul PNL, dar nu ma intereseaza interesul PNL”.

Ponta a mai precizat că și Sorin Grindeanu (PSD) ar trebui să rămână la Ministerul Transporturilor doar dacă merită: „Si la Transporturi trebuia sa se faca o analiza. Daca a fost bun Grindeanu il pastram, daca nu, nu. Dar nu sa il dam afara ca vrea PNL ministerul”. Declarația sa vine în contextul în care PSD-iștii insistă în negocieri să păstreze portofoliul pentru Grindeanu chiar dacă, potrivit protocolului coaliției, acesta ar trebui să ajungă la PNL.

Ponta: Guvernul îi minte pe toți

El a mai afirmat că promisiunile de majorări salariale făcute în ultima vreme nu vor putea fi onorate. Totodată, a remarcat faptul că PNL, PSD și UDMR se ceartă pe funcții în vreme ce „avionul se prăbușește”.

„Eu zic ca ii mintim pe toti, si pe UE si pe profesori si pe politisti, pe toti carora le-am zis ca le marim salariile sau ca reducem deficitul. Si pe NATO, ca ne-am angajat ca marim finantarea pentru armament.

Si ei se cearta pe ministere. Ca sa il citez pe Adrian Nastase, avionul se prabuseste si astia se bat care sa stea la business”, a adăugat Ponta.

Cât despre greva profesorilor, Victor Ponta a susținut că oricâți bani ar primi cadrele didactice, asta nu va rezolva gravele probleme din sistemul de Educație.