Victor Ponta: Eu am văzut scrisoarea celor 4 state UE ca o reacție la ce s-a întâmplat în Ungaria

Publicat: 19 03. 2013, 15:17

Primul ministru Victor Ponta a declarat, marți, că aprobă inițiativa Germaniei, Finlandei, Danemarcei și a Olandei, care au trimis o scrisoare comună preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicită crearea unui mecanism menit să protejeze valorile Uniunii Europene.

Scrisoarea semnată de cele 4 state cere CE măsuri pentru a putea reacționa promt și eficient pentru a asigura respectarea principiilor fundamentale ale UE, precum democrația, drepturile omului și statul de drept în rândul statelor membre.

În plus, documentul ar viza și opțiune de a tăia fondurile UE în cazul statelor care încalcă aceste principii. Scrisoarea nu nominalizează state, ci doar face referire la principiile a căror încălcare provoacă îngrijorarea Germaniei, Finlandei, Danemarcei și Olandei.

„Eu am văzut scrisoarea celor 4 ca o reacție la ce s-a întâmplat în Ungaria. Nu vreau să fim bagați în aceeași oală cu Ungaria. Eu sper că se va materializa acest demers, dar nu sunt foarte optimist. Mi-e greu să văd consens pe plan european, dar dacă se va realiza mă bucur”, a mai spus Ponta, într-un interviu pentru Adevărul.

Întrebat dacă ar fi de acord cu încă o suspendare a lui Traian Băsescu, Ponta a spus: „În momentul în care am fost de acord să semnez acordul de cooperare, înseamnă că am realizat că mai pot să trăiesc un an și jumătate cu președintele Băsescu. Prețul pentru România e atât de mare, că nu ni l-am putea permite.”