Liderul PSD Victor Ponta a anunțat că formațiunea pe care o conduce îl va vota pe Eduard Hellvig în Parlament pentru preluarea conducerii SRI, însă a menționat că discuția de anul trecut, privind împărțirea puterii, a fost una ipocrită „care se aplică doar PSD”.
„Vom merge în fața grupurilor parlamentare cu următoarea propunere: principiul pe care l-am enunțat, de a avea persoane dacă se poate nepolitice în fruntea unor instituții nepolitice e un principiu corect. Anul trecut, această discuție a fost sinceră, dar puțin ipocrită pentru că dacă nu e vorba de PSD, atunci e bine să fie toți din același partid. Am fi preferat ca nominalizarea să fie făcută pentru o persoană nu din PNL. Domnul Hellvig îl cunoaștem și am lucrat foarte bine și crededem că e o persoană echilibrată . Nu ne vom opune, însă ne dorim să avem o dezbatere publică pe acest principiu și să stabilim dacă o putere politică aflată în poziția de a face nominalizări va acoperi toate funcțiile din toate instituțiile”. (…)PNL vrea să-şi pună oamenii peste tot: la SRI, la SIE, vrea să schimbe Avocatul Poporului. Dacă totul e de la PNL, înseamna că discursul de anul trecut a fost o ipocrizie şi o minciună”, a declarat Ponta, după ședința Biroului Politic Național al PSD.
Totodată, Victor Ponta a declarat că va cere PNL desemnarea membrilor din Comisia de revizuire a Constituției, după ce Crin Antonescu a declarat că se retrage de la conducerea comisei.
„Păstrăm decizia pe care am luat-o deja, aceea de a vota pentru orice solicitare a justiției pentru urmărirea penală. Vom discuta astăzi, ținând cont și de decizia domnului Antonescu, să își desemneze cei cinci membri ai Comisiei de revizuire a Constituției. Altfel, comisia e blocată și nu putem face nimic”, a precizat Ponta.
Liderul PSD a mai adăugat că în cadrul ședinței s-a vorbit și despre legile electorale, stabilind ca proiectul pe care PSD îl susține să fie cel privind finanțarea partidelor în campania electorală cu buget de la stat.
„Am discutat puțin mai mult cu privire la legile electorale. Reprezentanții noștri vor susține propunerile care au fost dezbătute și discutate privind simplificarea modului de înregistrare a unui partid, egalitatea între un candidat independent și un partid, stabilirea unui acces facil în secțile de vot și ca observatori.
Legea finanțării partidelor vom susține proiectul pe care l-am susținut la Senat. include toate recomandările europene. Ne dorim ca în partea de finanțare să fie respectate toate acele criterii de finanțare care să poată fi finanțate doar din bani publici și în mod legal”, a spus Ponta.