Victor Ponta a declarat recent că vrea să candideze din nou la alegerile prezidențiale, în 2024. A precizat că, până atunci, vrea să fie în continuare liderul Pro România și vrea să facă parte dintr-o alianță de „centru-stânga, reformată”. Ponta a mai candidat și în 2014 pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, iar lucrurile s-au sfârșit cum nu se poate mai prost pentru el. În primul tur, el a înregistrat un avans considerabil în fața principalului contracandidat, Klaus Iohannis, dar în două săptămâni a pierdut tot, iar în turul al doilea a fost depășit de Iohannis cu mai bine de 10 procente. Ponta n-o duce deloc rău din punct de vedere financiar, după cum arată cea mai recentă declarație a sa de avere. Iar din CV-ul său aflăm că acesta e membru în grupuri parlamentare de prietenie cu diverse state. Fostul lider PSD se laudă și că știe mai multe limbi străine. La fel s-a lăudat, însă, și cu un titlu de doctor, care i-a fost apoi retras după ce Consiliul General al CNATDCU a constatat că e un plagiat.
Liderul Pro România a anunțat recent că își dorește să candideze din nou pentru fotoliul de la Cotroceni.
„Îmi doresc să candidez în 2024 la funcția de președinte al României. Și până atunci vreau să fiu liderul Pro România. Și vreau să fiu într-o alianță de centru-stânga, reformată, modernă și eficientă”, a afirmat Victor Ponta, pentru Antena 3.
Ponta a candidat la prezidențiale și în 2014. A pierdut atunci în fața lui Klaus Iohannis, deși în primul tur câștigase la o diferență de 10 procente. 20% a pierdut acesta în cele două săptămâni care s-au scurs între primul și al doilea tur. A contat aici foarte mult proasta organizare a alegerilor în străinătate. Mii de români din Diaspora au stat la cozi uriașe în încercarea de a-și exercita dreptul la vot, fapt ce i-a evervat la culme și pe cei rămași acasă.
La alegerile prezidențiale de anul trecut, Pro România, la fel ca ALDE, l-au susținut pe candidatul Mircea Diaconu.
Victor Ponta este deputat încă din 2004, atunci fiind ales în circumscripția electorală numărul 20 din Gorj. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, acesta este, din decembrie 2016, lider al Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României, iar, din martie 2017, lider al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE. Mai este președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Turcia, membru al grupurilor de prietenie cu Serbia, respectiv Mongolia și membru al Comisiei pentru politică externă.
Ponta a fost premier al României în perioada mai 2012 – noiembrie 2015. A plecat de la Palatul Victoria pe fondul amplelor proteste declanșate după tragedia din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 65 de persoane.
În perioada, decembrie 2008 – octombrie 2009, el a fost ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, iar în intervalul martie – decembrie 2004 a fost ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar, Guvernul României.
Din 2002 până în 2006, Victor Ponta a fost președinte al organizației de Tineret a PSD. În decembrie 2006 a devenit vicepreședinte al partidului, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 2010, când a devenit lider al social-democraților. Acum conduce Pro România, formațiune pe care a înființat-o după o plecare cu scandal din PSD.
Ponta și-a mai trecut în CV că a primit, în 2002, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2004, Ordine della Stella della Solidarieta Italiana. El se mai laudă că știe engleză, franceză, italiană și spaniolă.
Victor Ponta avea și un titlu de doctor, pe care l-a pierdut după ce instituțiile abilitate au constatat că acesta și-a plagiat teza. În 2016, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a ajuns la concluzia că Ponta a plagiat în lucrarea cu titlul „Curtea Penală Internaţională”. Ministrul Educației de la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor. Ponta a atacat decizia în instanță, dar a pierdut.
Declarațiade avere, publicată pe 14 iunie 2019, arată că acesta a încasat, în anul precedent, un salariu de 119.135 pentru activitatea de deputat. Soția sa, Daciana Sârbu, a primit ca europarlamentar, în 2018, un salariu de 81.238 euro.
Cei doi au mai multe conturi și depozite bancare, cel mai mare, de 151.311 euro, fiind la BRD, pe numele Dacianei Sârbu.
Aceasta mai are pe numele său un teren intravilan în Prahova, de 5.822 mp, și un teren forestier în Dâmbovița, de 5003 mp.
Cei doi mai au două apartamente în București de 94.88 mp, respectiv 175.83 mp, și două case de vacanță în Cornu, de 202 mp, respectiv 196 mp. Mai au, de asemenea, un autoturism Lexus, achiziționat în 2015.
Victor Ponta și-a mai trecut în declarația de avere și numeroase plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate.