Camarila de jurnaliști ai lui Dan Voiculescu a pus tunurile pe premierul Victor Ponta. Semnalul a fost dat de Mircea Badea, urmat de Dana Grecu, Radu Tudor și Răzvan Dumitrescu. Miza pentru acești așa ziși jurnaliști este una singură: numirea șefului DNA, instituție care anchetează corupția din rândul demnitarilor. Asta în condițiile în care fondatorul trustului media din care fac parte este judecat într-un dosar de corupție aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul București.
Vineri seara, Antena 3. Ora de început de prime-time. Mult prea neliniștita Dana Grecu și mult prea infiltratul Radu Tudor au un invitat de seama: premierul României, Victor Ponta. Cei interesați de subiect se întrebau de ce a acceptat premierul să mearga la o emisiune în care știa sigur că va fi ținta torpilelor lui Dan Voiculescu, spuse prin gura tonomatelor Dana Grecu și Radu Tudor. Încă din primele secunde ne-am lămurit.
„Era sa spun ‘mulțumesc de invitație’, dar vreau să mărturisesc de la început că e prima emisiune la care ma autoinvit”, a spus premierul.
Și începe show-ul cu doi cetățeni care fac prima încercare de a-l încurca pe premier. Tirada abia începe cu subiectul suculent al emisiunii, numirea procurorului Laura Codruta Kovesi la DNA. Victor Ponta încearca să traseze niște reguli de discuţie.
„De la cel care am luptat și lupt în continuare împotriva regimului, să ajung vreodată un susținător, mi se pare o exagerare nedreaptă. Deci, lecții de antibăsism, sincer să fiu, nu primesc, că totuși sunt în prima linie”, a spus Ponta.
I-o taie scurt Dana Grecu, că doar ea are o misiune clară și nu e cea de a-l asculta pe premier. „O veti numi pe doamna Kovesi sefa peste DNA?”
Întrebarea se lovește de un răspuns la obiect.
„Nu știu acest lucru. Săptămâna viitoare voi discuta cu CSM și cu presedintele Băsescu, deoarece nu pot să numesc pe nimeni dacă doar vreau eu sau dacă vrem noi trei de aici”, a mai spus premierul.
Victor Ponta își asumă până și eventuala impopularitate adusă de o astfel de numire: „Trebuie să iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum, pentru că am această funcție, atât timp cât o am”.
Cetățeana Grecu revine obsesiv și primeste același răspuns sec. „Înțeleg că nu excludeți ca Laura Codruța Kovesi să fie șeful DNA.
„Nu exclud niciun nume în afară de domnul Morar”, a mai spus Ponta.
Și continuă, sperand să dea lovitura de grație cu care ar fi trebuit să-și mulțumească șefii: „Considerați că o eventuala numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al DNA este suficientă, este un motiv suficient pentru dvs să vă dați demisia?”, a întrebat Dana Grecu.
Surpriză, un răspuns care nu va avea efectul scontat:
„Nu. Îmi voi da demisia atunci când o majoritate importanta a cetățenilor României – după care, sigur, și o majoritate a parlamentarilor – vor considera că exista o soluție mai bună”, a spus Ponta.
Intervine și cetățeanul Tudor cu o sinceritate debordantă, arătând astfel ce-i interesează, de fapt.
„Da, pe Dana o interesează șeful DNA foarte mult, pe mine mă intereseaza procurorul general foarte mult. Și împreună la emisiunea asta ne intereseaza cele două numiri”, a spus Radu Tudor.
Ei, și acum vin soluțiile a la Voiculescu via Dana Grecu și Radu Tudor.
„Și întrebarea noastră este: de ce ar avea Victor Ponta o înțelegere cu Traian Băsescu, astfel încât să treacă propunerile lui, când poate să propună în fiecare zi domnului președinte al României, respectând legislația din România, nu cea de la Bruxelles, în fiecare zi alți și alți procurori până îi va accepta”, a mai spus Dana Grecu.
Năucit de propunere, premierul pune el întrebări:
„Care e rostul în afară de faptul că eventual o să aveți în fiecare zi o emisiune pe tema propunerii pe care a făcut-o Ponta, în glumă. Rostul nu este chiar să și numim doi procurori șefi, trei procurori șefi, 20 de fapt de procurori șefi? Ideea nu-i să rezolvăm sau ideea este să stăm să ne certăm pe la televizor? Ca aicea nu înțeleg eu logica”, a mai spus premierul.
Ei, de parcă, se împiedica tonomatele Antenei 3 de respectarea legii. Revine cetățeana: „Am înțeles. Deci, domnule prim-ministru, nu excludeți ideea ca Laura Codruta Koveși să fie șefă peste DNA?”, a întrebat iar Dana Grecu.
Revine și premierul cu același răspuns, poate-poate s-o prinde cineva din studioul ala.
„Nu, exclud o singura idee, aceea că trebuie, până la urma, în zona justiției, să puna USL-ul procurori. Nu cred în chestia asta”, a mai spus Ponta.
Intră Dana Grecu în logica lucrurilor: „De ce nu acceptați să propuneți și el să respingă de foarte multe ori, și dacă respinge de foarte multe, ori să-l suspendați?”
„Pentru că mi se pare un lucru neserios, să fac propuneri pe care știu că le respinge. Am fost procuror, îi cunosc pe cei mai mulți, eu nu pot să spun către doi oameni: domne, haideți să vă propun așa, în gluma, la mișto, și să vă respingă președintele. Nu aș putea să fac asșa ceva”, a continuat primul ministru.
Ne-am lămurit, deci, care sunt țintele voiculesciene: împiedicarea numirii lui Kovesi la DNA și o nouă suspendare a lui Traian Băsescu. Pentru tonomate nu contează că poporul atât de des invocat va avea de suferit. Premierul încearcă, fără șansă, să le explice repercursiunile.
„Din pozitia de prim-ministru, nu îmi pot asuma responsabilitatea ca fiecare om din această țara, 20 de milioane de oameni să aibă de suferit în mod direct, iîn urma unei noi crize politice. Aș fi mult mai popular, probabil că aș fi laduat dacă aș începe iar procedura de suspendare, dar eu știu ce ne costă. Eu știu ce ne costa pe toți și îmi asum”, a mai spus Victor Ponta.
Urmează o discutie de un înalt nivel cetățenesc, pentru publicul premium, pornită, evident, de la eminența cenușie a emisiunii: „Dar daca președintele României ar propune, iertați-mi comparația, o gaină șefă peste DNA, primul ministru Victor Ponta ar accepta asta, pentru că presședintele…?, a întrebat Dana Grecu.
Victor Ponta: „Nu, o găină nu”.
Dana Grecu: „O găină nu, m-am liniștit. O gâscă, poate?”
Victor Ponta: „Nici maăcar un cocoș!”.
A venit finalul emisiunii, urmează analiștii și îl vor toca pe premier așa cum se cuvine pentru neobrăzarea de a o pune pe lista pe Kovesi. Razvan Dumitrescu aduce artileria grea: Cristian Tudor Popescu și Mugur Ciuvică. Trebuie gândita o strategie. Să intre primul pe post CTP-ul că le zice bine și spălăm rușinea tonomatelor anterioare care nu și-au atins scopul. Apare CTP în cadru și grăiește:
„Nu se poate navali cu cei 70% din Parlamet pe care îi are USL asupra domnului Băsescu pentru a-l forța să accepte niște procurori generali. Nu se poate! Trebuie să înțelegem lucrul acesta. Mie atitudinea premierului Ponta din aceasta seară mi s-a părut o atitudine raționala, exprimând un realism politic. A explicat destul de clar că nu se poate face abstracție de Traian Băsescu decât încălcând niste legi existente!”, a spus jurnalistul.
Nu a început bine nici la Răzvan Dumitrescu. Un alt tonomat plătit degeaba! Și de unde părea o strategie bună poziționarea primă a CTP-ului în desfășurător, până la final s-a dovedit a fi una neinspirată. Nu-i nimic, vine el Ciuvică și va face ceva s-o dreagă.
„Acuma sincer să fiu, pentru mine a comentat deja CTP. Sunt perfect de acord cu ce a spus legat de tema asta, sunt perfect de acord cu tot rationamentul legat de numiri”, a spus Mugu Ciuvică.
Cum, şi Ciuvică, dovedit tonomat plătit, e de acord cu premierul? Păi și Dumitrescu ce să facă acum, să închidă emisiunea? Dar cu Mircea Badea și penele lui cum rămâne, că doar el a dat startul răzvrătirii împotriva lui Victor Ponta.
„Ma duc așa, cu penele pe mine, mă duc în birou la PONTA, dau ușa de perete, îl iau de guler, îl scot și-l dau afară. Eu îl dau afara din Guvern”, spunea Badea în emisiunea din 27 martie.
Camarila lui Voiculescu trebuie să intre urgent la reciclare. Când plătești și nu mai ai rezultate în afaceri se spune că dai banii degeaba și nu faci profit. Or, emisiunea de aseară e un fel de intrare în insolvență, primul pas spre faliment.