Victor Ponta: Alegeri prezidenţiale şi europarlamentare la date apropiate, dar nu neapărat în aceeaşi zi

Publicat: 28 01. 2013, 22:40

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară că România va fi reprezentată la Consiliul European din luna februarie de președintele Traian Băsescu, deși nu este mulțumit de acest lucru.

Victor Ponta a afirmat că procedura va fi aplicată până când în noua Constituție va fi reglementată și această problemă.

Nu-mi convine şi nu sunt de acord în continuare cu ideea că preşedintele, de principiu, merge la Consiliul European. Până când o să schimbăm Constituţia, o să fie Consiliu pe 8 februarie, merge preşedintele. Nu îmi place chestia asta, bănuiesc că nici preşedintelui nu-i place că nu se vede cu FMI, dar ne-am delimitat fiecare partea lui de competenţe„, a spus Ponta la postul Digi 24.

Ponta a explicat astfel că doreşte ca, în calitate de prim-ministru, să colaboreze cu preşedintele, indiferent de numele acestuia, conform atribuţiilor fiecăruia.

Premierul a mai declarat că nu este descurajat de reacţia iniţială a preşedintelui Traian Băsescu privind comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare şi a avansat varianta ca cele două tipuri de alegeri să fie organizate la date apropiate, dar „nu neapărat în aceeaşi zi”.

Victor Ponta este de părere că organizarea alegerilor prezidenţiale la o dată apropiată de cele europarlamentare i-ar permite candidatului la funcţia de președinte să dezbată în timpul campaniei teme apropiate atribuţiilor sale, respectiv politica externă.