Victor Ponta acuză Guvernul PNL că a făcut mari împrumuturi, dar nu a investit în spitale: „Ce-aţi făcut, fraţilor, cu un munte de bani?”

Publicat: 28 10. 2020, 10:29
Foto: Victor Ponta / Facebook

Victor Ponta, liderul Pro România, a acuzat PNL, aflat la guvernare, că a împrumutat o sumă uriașă de bani și nici măcar un miliard nu a investit în sistemul sanitar, atât de greu încercat de la izbucnirea epidemiei de coronavirus. Ponta a mai reproșat liberalilor că s-au tot preocupat să organizeze alegerile locale, iar acum parlamentarele, dar pentru pregătirea și dotarea spitalelor nu și-au găsit timp, dovadă că la atâtea luni de la izbucnirea crizei sanitare medicii se plâng că nu au suficiente paturi, echipamente și chiar și personalul specializat e insuficient.

Victor Ponta acuză Guvernul PNL că a împrumutat mulți bani, dar nu a făcut investiții în Sănătate

Președintele Pro România, Victor Ponta, le-a reproșat liberalilor că au împrumutat o grămadă de bani și au avut și mai bine de jumătate de an la dispoziție să pregătească spitalele pentru gestionarea cazurilor multiple de coronavirus și tot nu au fost în stare să facă acest lucru.

„Aici e problemă de leadership. Ce i-a oprit în ultimele luni? Ce i-a împiedicat să ia echipamente pentru ATI? Alegerile au fost. Noi am auzit în fiecare zi că Guvernul a gestionat foarte bine. A votat PSD tot ce au vrut, le-a votat orice. Pe ultimele nouă luni, deficitul e de 13 miliarde de euro.

Ce-aţi făcut, fraţilor, cu un munte de bani? Tot bugetul României are 30% din PIB, 13 miliarde au făcut cheltuieli. Ce au făcut cu banii? N-au plătit creditele oamenilor, măcar să fi băgat un miliard de euro în capacitatea spitalelor”, a declarat Victor Ponta, liderul Pro România, marți seară, pentru România TV.

Medic: Sistemul de sănătate e puternic lovit de epidemia de coronavirus şi pare în continuare nepregătit

Medicii se plâng că, deși a trecut mai bine de jumătate de an de la izbucnirea crizei sanitare, încă nu au suficiente locuri, mai ales în secțiile de Terapie Intensivă, și nici dotările aferente acestora. Ei mai atrag atenția că marea problemă ține de personalul specializat insuficient, căci nu orice medic poate folosi aparatura necesară în tratare acazurilor grave de COVID-19.

„Deja sistemul este copleşit şi în acest ritm să ne pregătim de un dezastru. Toate spitalele sunt copleșite, sunt pline”, a declarat Carmen Orban, medic specialist ATI.

Aceasta a precizat că „sistemul de sănătate e puternic lovit de această pandemie şi pare în continuare nepregătit”, deși admite că „fiecare face tot ce trebuie pentru a intra în linie dreaptă în lupta cu acest virus”.

Klaus Iohannis: Autoritățile au acționat și au planuri clare de pregătire a secțiilor ATI pentru îngrijirea pacienților COVID-19

Marți seară, președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de precizări referitoare la resursele de care dispune sistemul sanitar românesc în lupta cu epidemia. La capătul unei discuții cu ministrul Sănătății și mai mulți experți, acesta a vorbit despre investițiile ce se vor face în spitalele românești.

„În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu, ca să înțelegeți cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%, și până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare!

Planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare și urmărește deschiderea unor noi capacități de terapie intensivă distribuite la nivel național. Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare, bine puse la punct, astfel încât să poată fi asigurate condițiile necesare în secțiile de Terapie Intensivă pentru îngrijirea pacienților în stare gravă”, a precizat, printre altele, președintele Klaus Iohannis.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns la 217.216 de infectări și 6.574 de decese.