Primul ministru Victor Ponta a declarat joi că posibilii investitori de la Poșta Română sunt goniți de protestele angajaților, solicitând de la aceștia înțelegere. Afirmația vine după ce niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini pentru preluarea a pachetului majoritar de acţiuni
„Cu cât mai multe mișcări sociale în cadrul Poștei, cu atât mai mult o să-i gonească pe posibilii investitori. Eu am spus că îi înțeleg pe oameni, pe cei de la Poștă, pe cei de la Oltchim, dar și ei trebuie să înțeleagă că atunci când cineva vine să investească câteva sute de milioane de euro și vede sute de oameni care îi ia cu bâtele, în niciun caz nu o să mai vină. Facem tot posibilul să păstrăm locurile de muncă. Cu cât arătăm că e mai instabilă Poșta, cu atât o să vină mai puțini”, a declarat Ponta.
Executivul a hotărât prelungirea până la 30 iunie 2014 a termenului până la care pot fi depuse oferte. Între timp, Poşta Română va disponibiliza, din luna iulie, aproape 4.500 de salariaţi, reprezentând 14% din numărul actual al angajaţilor companiei, conform unui document discutat în şedinţa de marţi a Guvernului.
Premierul a cerut măsuri de restructurare a Poştei Române, astfel încât datoriile companiei să fie reduse.
Conducerea companiei susţine că situaţia financiară proastă a Poştei Române şi datoria calculată de ANAF, de 107 milioane de lei, au avut ca efect apariţia unei reticenţe din partea potenţialilor investitori, care a dus la eşecul primei încercări de privatizare.
Anul trecut, Poşta Româna a consemnat pierderi de 53 de milioane de lei, comparativ cu 181 milioane de lei în 2011 şi a inregistrat venituri de 1,255 miliarde de lei. Statul deţine 75% din acţiunile companiei, restul fiind deţinute de Fondul Proprietatea.