Victor Negrescu, în contextul discuției dintre Bode și Karner: Țara noastră nu mai poate fi blocată pe nedrept de Austria. Întâlnirile protocolare nu ajută România în nicio direcție (VIDEO)

Publicat: 26 04. 2023, 15:26
Ministrul austriac al afacerilor interne a discutat cu omologul său român, Lucian Bode, miercuri, 26 aprilie 2023, la București. Inquam Photos / George Călin

România nu mai poate fi blocată pe nedrept de Austria în dosarul aderării la spațiul Schengen, a declarat eurodeputatul PSD Victor Negrescu, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, în contextul discuției purtate la București de ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner, și omologul său român, Lucian Bode.

Victor Negrescu, pe B1 TV: România nu mai poate fi blocată pe nedrept de Austria

Întrebat despre declarația ministrului austriac, Victor Negrescu a spus: „A avut o atitudine necorespunzătoare, chiar agresivă pe alocuri, atunci când a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen și despre eforturile pe care țara noastră le-a făcut pentru a intra în zona de liberă circulație”.

„Evident, nu a venit cu nicio explicație pentru votul dat în decembrie anul trecut de către Austria și pentru poziționarea sa extrem de agresivă vizavi de România, însă cu toate acestea, inevitabil, singura soluție pentru noi este să creștem cooperarea cu Austria, să creștem cooperarea cu Comisia Europeană, să arătăm în continuare argumentele în favoarea țării noastre”, a continuat Victor Negrescu.

El a atras atenția că „întâlnirile protocolare (…) nu ajută România în nicio direcție”.

„Sper ca în discuțiile care se poartă în spatele ușilor închise România și reprezentanții României să fie mult mai fermi în a spune foarte clar ministrului de interne austriac că trebuie să termine cu politizarea acestui subiect și să ofere o perspectivă reală, concretă, de aderare a României pentru zona de liberă circulație, adică nu putem doar să așteptăm când se va schimba ceva”, a continuat social-democratul.

„Interesant este că ministrul de interne austriac evoca problemele din zona Schengen, or România nu este în zona Schengen, România nu este responsabilă pentru respectivele probleme, poate chiar Austria este parte din respectivele probleme pe care le întâmpină zona Schengen, dar România poate contribui la îmbunătățirea zonei de liberă circulație”, a adăugat Victor Negrescu.

„Țara noastră este dispusă și s-a implicat în proiecte-pilot extrem de inovative și interesante propuse de către Comisia Europeană în acest sens și acele argumente prezentate de ministrul de interne austriac înainte să vină în România, conform cărora există foarte mulți români implicați în rețelele ilegale de migranți, nu, nu stă în picioare! Este evident pentru noi că astăzi avem un guvern, iată, de dreapta, în Austria, care blochează România, care politizează acest subiect”, a spus eurodeputatul PSD.

„Țara noastră nu mai poate fi blocată pe nedrept de Austria și de aceste argumente care, așa cum spuneam și mai devreme, nu au niciun fel de logică și nu se bazează pe date recunoscute la nivel european”, a mai spus Victor Negrescu.