Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a precizat într-o intervenție pentru B1 TV că și România prin Ministerul Agriculturii ar fi putut lua măsurile anunțate de către autoritățile poloneze în sprijinul fermierilor locali în contextul crizei cerealelor ucrainene.
Potrivit lui Emil Dumitru, autoritățile române trebuiau la rândul lor să dispună sigilarea tirurilor cu cereale ucrainene la graniță, verificarea capacității maxime admise sau crearea unor puncte de descărcare în Portul Constanța:
„România putea să facă lucrul ăsta prin Ministerul Agriculturii încă de la început pentru că în subordinea domnului Daea există o autoritate fitosanitară care trebuie să facă niște analize pentru că orice boală de carantină a cerealelor pe teritoriul UE trebuie verificată. Nu s-a întâmplat lucrul acesta.
Încă se poate să se trezească domnul Daea să ia aceste măsuri care ar proteja cel puțin fermierii români de presiunea cerealelor ucrainene, să se stabilească foarte clar culoarele de tranzit și danele din Portul Constanța unde se face reexportul cerealelor din Ucraina astfel încât să nu se blocheze logistica în tot portul de avalanșa de cereale din Ucraina dar din păcate lucrul acesta nu s-a întâmplat.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a avut o discuție cu ministrul Petre Daea pe acest subiect, știu că domnul Daea a primit o invitație din partea omologului săi, ministerul Agriculturii din Ucraina încă din martie anul acesta, în care să discute chestiunile tehnice de pus la punct, nu s-a întâmplat lucrul acesta.
Să sigilăm în primul rând tirurile la graniță, să existe cântare la graniță pentru a se tranzita România la capacitate și nu peste capacitatea maximă admisă autorizată, să există niște puncte de descărcare în Portul Constanța, specifice dedicate tranzitului de cereale. Altfel va veni noua recoltă a fermierilor noștri, nu toți au spații de depozitare și chiar cei care au spații de depozitare încă au cerealele pe stoc, astfel încât să se decongestioneze întreaga logistică. În cazul în care nu se vor întâmpla toate lucrurile acestea cu siguranță vom asista la un blocaj al fermierilor noștri care poate duce inclusiv la falimente”.
Polonia a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri, a declarat marți ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, adăugând că tranzitele vor fi monitorizate.
Ministrul polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda, a adăugat că interzicerea importurilor de produse alimentare ucrainene în Polonia va rămâne în vigoare, potrivit Reuters.
Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la nivelul Uniunii Europene, după ce Varșovia și Budapesta au anunțat interzicerea unor importuri din Ucraina în weekend, alte țări din Europa de Est spunând că iau în considerare și ele măsuri.