Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi că nu politicienii trebuie să decidă dacăun vaccin este bun sau nu, în contextul în care mai ulte state au oprit imunizarea cu AstraZeneca. Kelemen Hunor spune că România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca, pentru că asta a fost concluzia specialiștilor:
”Decizia fiecărui stat în ceea ce privește vaccinarea cu AstraZeneca este o decizie suverană și în funcție de evoluție și în funcție de evaluările specialiștilor. La noi, concluzia a fost că dacă specialiștii, oamenii de știință la noi spun că nu există probleme cu loturile care au ajuns în România, foarte puține reacții adverse și putem continua, atunci noi am acceptat și trebuie să acceptăm părerea specialiștilor. Nu politicienii trebuie să decidă neapărat dacă un vaccin este bun sau nu”, a declarat Kelemen Hunor la RFI.
Kelemen Hunor a declarat că s-ar vaccina cu doze d ela AstraZeneca “în orice moment”:
”Fără nici o problemă. Foarte mulți colegi de-ai mei care au primit acest vaccin au avut doar eventual o febră ușoară o zi și cam atât, deci nu au fost reacții adverse. Și la Pfizer, eu am avut o reacție foarte ușoară, de 37,7-38 de grade o zi și cam asta a fost reacția. Deci în orice moment m-aș vaccina și cu AstraZeneca și cu Pfizer și cu Moderna și cu Johnson&Johnson”.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) este așteptată să anunțe, în cursul zilei de joi, concluziile în urma evaluării sale cu privire la singuranța vaccinului anti-COVID-19 produs de compania anglo-suedezăAstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford. Totul, în contextul în care, în ultima săptămână mai multe state europene au suspendat parțial sau total administrarea acestui ser de teama posibilelor efecte adverse, precum tulburările de coagulare a sângelui.
15 state europeneau oprit administarea vaccinuluiAstraZeneca. Este vorba despre Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia și Suedia.
Directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, s-a declarat convinsă că, în cazul vaccinului dezvoltat deAstraZeneca, beneficiile depășesc riscurile. Cu toate acestea, este așteptată decizia finală aEMA, care ar putea să recomande suspendarea administrării vaccinului sau doar să emită un avertisment suplimentar cu privire la acest tip de ser anti-COVID-19.
„Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinuluiAstraZenecaîn prevenţiaCOVID-19, cu riscul asociat bolii de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare. (…) La acest moment nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate”, a declarat Emer Cooke.