Vestea neașteptată după recalculare: 8.000 de lei în plus la pensie. Pensionarii care au avut parte de cele mai mari creșteri ale pensiilor

Vestea neașteptată după recalculare: 8.000 de lei în plus la pensie. Pensionarii care au avut parte de cele mai mari creșteri ale pensiilor
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recalcularea pensiilor a creat nenumărate discuții și nemulțumiri din partea pensionarilor, fie nu le-a crescut deloc pensia, fie au primit doar câțiva lei în plus, fie li s-a diminuat cuantumul pensiei, dar guvernanții dau asigurări că pensionarii respectivi vor primi in continuare pensia cea mare, ori le-au dispărut ani de vechime.

A primit 8.000 de lei în plus după recalculare

Cu toate acestea, sunt și pensionari norocoși care au avut parte de majorări considerabile. Spre exemplu, un pensionar din Iași a beneficiat de o creștere de 8.000 de lei, potrivit Capital.

În județul Iași, recalcularea pensiilor a avut un impact asupra a peste 150.000 de pensionari, iar 70% dintre aceștia au înregistrat creșteri ale pensiilor. Creșterile, însă, au fost foarte diferite. În timp ce unii au primit majorări considerabile, alții au avut parte de sume nesemnificative.

În urma recalculării, cea mai mare pensie din Iași, stabilită pe baza contributivității, a ajuns la 33.654 de lei brut. Această pensie a pornit de la 31.511 de lei brut, astfel că a avut o creștere de 2.143 de lei.

Cum spuneam anterior, un alt pensionar din Iași s-a bucurat de o creștere de 8.000 de lei, potrivit Legii 360/2023.

Însă, sunt și pensionari mai puțin norocoși. De exemplu, un senior a primit 1 leu în plus, la recalculare.

În jur de 10.000 de pensionari cu pensia minimă din județul Iași nu au avut parte de nicio creștere.

Pensionarii care au avut parte de cele mai mari creșteri ale pensiilor

Printre categoriile care au înregistrat cele mai mari creșteri ale pensiilor sunt medicii, profesorii universitari și bancherii.

Acești români au o vechime îndelungată în muncă și au contribuit și cu sume mari la sistemul de pensii. Totodată, au beneficiat de sporuri și ore suplimentare, factori care au ajutat la creșterea pensiilor în urma recalculării.

Amintim că la recalculare s-a avut în vedere vechimea în muncă, stagiul de cotizare și indicele de corecție. Acestea sunt elementele care au determinat diferențele majore între pensionarii care au beneficiat de creșteri mari și cei care nu au primit nimic ori doar câțiva lei în plus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”