Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a vorbit luni despre recesiunea tehnică în care se află România. Oficialul Băncii Naționale a precizat că efectele recesiunii s-au consumat deja, astfel că datele din prezent reflectă situația din ultimele două luni.
„Recesiunea, ea s-a consumat, dacă a fost de afectat, ne-a afectat deja. Acum doar ne uităm în oglindă și să vedem dacă am fost frumoși sau urâți. Așa se întâmplă în toată lumea. Datele statistice vin cu două luni întârziere. Acum nu am primit decât ceea ce se numește „cifre semnal”. Cifrele provizorii le vom primi pe 6 iunie. Acum avem doar niște cifre și atât”, a spus Vasilescu.
Oficialul BNR susține că în fața șocurilor interne, moneda națională a manifestat cea mai mare rezistență, mai bună chiar decât a monedelor din regiune. Întrebat dacă moneda națională poate înregistra noi deprecieri ca urmare a anunțului privind recesiunea, oficialul BNR a anunțat că șocul intern s-a consumat deja pe piața valutară.
„N-are nicio legatură și de fapt șocul intern și-a epuizat de acum câteva zile forța și nu mai avem șocuri interne pe piața valutară, nu mai avem șocuri interne pe piața valutară, sunt numai șocuri externe. Evenimentele din Grecia, Spania, din toată zona euro, pentru că acum așteptăm și cifrele de la Eurostat privind zona euro și o să vedem cum stăm față de toată Europa. În fața acestor șocuri externe, leul a manifestat cea mai mare rezistență, mult mai bună decat a monedelor din jur, chiar și decât coroana cehă”, a spus Vasilescu.
Consilierul lui Mugur Isărescu a vorbit despre metodologia elaborată de Eurostat în ceea ce privește recesiunea, acceptată la nivelul întregii Uniuni Europene.
„De câțiva ani, de când a început criza, Eurostat a elaborat o metodologie pentru recesiune. Important este că ea a fost acceptată de toate cele 27 de state europene, plus trei țări din afara UE, plus SUA și Japonia, e un palier foarte larg de țări care acceptă această metodologie. Ea privește lucrurile pe două paliere: un palier care arată dinamica, creșteri de la un trimestru la altul, și un alt palier care arată substanța, raportări de volum între trimestrul din anul curent și trimestrul corespunzător din anul precedent. Astăzi statistica ne-a dat două tipuri de cifre, una se referă la dinamixcă, trimestrul 1 din acest an față de trimestrul 4 de anul trecut”, a spus oficialul BNR.
Conform acestei metodologii, oficialul BNR susține că lucrurile „nu stau atât de rău”, cifrele oferind chiar garanția unei creșteri pe plus pentru întregul an.
„Aici iese recesiune minimă 0,1%, combinată cu 0,2% combinată din trimestrul 4, ne dă recesiune. Dar avem o cheie care ne spune că lucrurile nu stau chiar atât de rău. Ne uităm pe partea cealaltă unde trimestrul se face trimestrul 1 din anul acesta cu trimestrul 1 de anul trecut și aici vedem creșteri. Aici vedem două tipuri de cifre, e o serie brută care arată o creștere de + 0,3%, și o serie ajustată sezonier, care arată o creștere de + 0,8%. Aceasta este cheie și această cheie ne dă garanția că mergem pe o creștere plus pe întregul an”, a spus Vasilescu.
Adrian Vasilescu a ținut să precizeze că recesiunea nu are nicio legătură cu situația politcă din Grecia. „Faptul s-a consumat, la 31 martie s-a închis trimestrul I, acum noi am primit doar oglinda, să vedem cum am stata atunci.”, a spus oficialul BNR.
Potrivit datelor raportate luni de Institutul Național de Statistică, economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de intervalul octombrie-decembrie, intrând în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare.