Vasile Dîncu (PSD) ironizează PNL pentru dorința de comasare a alegerilor: „Au început un asalt asupra regulilor jocului electoral. Ai zice că viitorul României depinde de asta”

Vasile Dîncu (PSD) ironizează PNL pentru dorința de comasare a alegerilor: „Au început un asalt asupra regulilor jocului electoral. Ai zice că viitorul României depinde de asta”
Foto: Facebook @ Vasile Dîncu

Senatorul PSD Vasile Dîncu a ironizat dorința liberalilor de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare, sugerând că partenerii de guvernare se comportă de parcă viitorul României ar depinde de un asemenea demers.

Vasile Dîncu (PSD), ironii la adresa PNL în contextul discuțiilor despre comasarea alegerilor

Senatorul PSD susține că „de câteva săptămâni, liberalii au început un asalt asupra regulilor jocului electoral”.

„Văzând lupta aceasta, ai zice că viitorul României depinde de asta, că o comasare ar asigura succesul PNNR și democrația sănătoasă din țară ar fi salvată. Dincolo de solidaritatea noastră mecanică de alianță, funcțională doar în cazuri individual definite, se cuvine să analizăm câteva dintre argumentele care sunt aduse pentru comasarea alegerilor în 2024.

De la cei mai importanți conducători, la cei mai mici purtători de cuvânt, toată suflarea galben-albastră a început să invoce un sondaj în care 67% dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor. Așadar, nu politicienii își doresc comasarea alegerilor, ci că aceasta este o cerere a cetățenilor care s-au bulucit pe chestionare și au spus, în proportie de 70%, că sunt destul de inteligenți încât să nu se încurce în buletinele de vot”, a scris Vasile Dîncu, miercuri, pe Facebook.

Printre altele, el a desființat argumentul „economiei de bani”.

„În condițiile în care ultimele patru scrutinuri au costat 516 milioane de euro, dacă am comasa alegerile generale cu cele locale am economisi 260 de milioane și, ne mai spun sursele invocate deontologic de presă, că asta ar însemna «52 km de autostradă la câmpie, 33-37 km într-o zonă deluroasă ori 9-10 km de autostradă montană». Am putea să ne tăvălim de râs dacă nu ar fi destul de trist. Este destul de necredibil argumentul, atâta timp cât nu am văzut vreo preocupare majoră pentru economie în administrația noastră, în ultimele guvernări. Să ne gândim atunci la o dictatură, pentru că nu mai trebuie bani pentru alegeri? Nu cred că s-a gândit cineva la asta și nici nu vreau să glumim cu acest subiect. Totuși, argumentul economiei de mijloace este prea demagogic, nu ar trebui să îl mai invocăm în condițiile în care multiplicăm posturile din administrația centrală și locală fără nici o corespondență cu vreun program de eficientizare a activității”, a continuat social-democratul.

Vasile Dîncu a explicat că, într-adevăr, „alegerile instabilitate, chiar acesta este rolul lor, instabilitate și schimbare”.

„Argumentul securității mi-a părut, însă, cel mai hilar. (…) Ar fi poate acesta un motiv să amânăm alegerile până regiunea va reveni la stabilitate și se va termina războiul de la graniță? Din nou, nu îmi vine să glumesc cu această idee. Procesele electorale chiar că pot genera instabilitate politică, dar aceasta este rolul lor. Pentru că aceasta «instabilitate» creează legitimitate pentru cei care sunt aleși, după fiecare rundă de alegeri urmează un scurt val de optimism (din păcate, prea scurt) și putem spune că această instabilitate este o instabilitate bună, fondatoare unei stabilități viitoare. Dar atunci când 80% dintre cetățeni nu au încredere în guvern și 89-90% nu au încredere în partidele politice, putem spune că avem stabilitate și este bine ca lucrurile să rămână așa?”, a mai spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu consideră că „𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐮 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐨 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐫𝐞𝐳𝐨𝐧𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 pentru ca administrația locală să poată deveni subiect și obiect al dezbaterii în interiorul comunităților, fără bruiaje de la centru”.

„𝐃𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆ 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬̦𝐮𝐛𝐫𝐞𝐝𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐧𝐮 𝐜𝐫𝐞𝐝 𝐜𝐚̆ 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐨 𝐟𝐚𝐥𝐬𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐣𝐨𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐥.

Chiar dacă nu este convenabil în fiecare moment, datoria noastră de oameni politici este să apărăm democrația. Atâta câtă este, câtă putem înțelege, câtă putem suporta! Pentru că singură, democrația este capabilă să creeze condițiile pentru ca să poți ieși în fața electoratul și să spui: m-am schimbat, mai dați-mi o șansă! Indiferent dacă o primești sau nu, democrația este o stare de normalitate care garantează o minimă egalitate de șanse în competiția politică”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`