Vasile Dîncu nu mai este ministrul Apărării, președintele Iohannis i-a semnat demisia (VIDEO)
Vasile Dîncu a rămas oficial fără funcția de ministru al Apărării chiar de ziua Armatei, premierul Nicolae Ciucă devine ministru interimar la Apărare. Klaus Iohannis a semnat cele două decrete chiar marți dimineața, de Ziua Armatei Române, potrivit B1TV.
Premierul Nicolae Ciucă a devenit acum și ministrul Apărării
Demisia lui Vasile Dîncu a venit chiar cu o zi înainte de Ziua Armatei iar preedintele Iohannis va avea marți prima apariție publică la evenimentele organizate, alături de premierul Nicolae Ciucă – cel care va asigura interimatul Apărării.
Cei de la PSD s-au întâlnit luni seară pentru a găsi o soluție și pentru a veni cu o nouă propunere pentru această funcție însă nu au luat nicio decizie și au solicitat o ședință de urgență a coaliției de guvernare, o ședință care ar putea avea loc astăzi, după ședința CSAT.
Luni, Vasile Dîncu a spus, după ce a decis să demisioneze, că decizia îi aparține și că nimeni nu i-a cerut să o facă: „De când aud pe surse, de șase luni că trebuie să demisionez și toate celelalte.
N-am avut niciun reproș concret din partea președintelui (n.r. referitor la achizițiile pentru Armata României)”.
Tot luni, fostul ministru al Apărării a spus că își motivează demisia prin prisma „imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul Suprem al Armatei”.
Klaus Iohannis i-a transmis săptămâna trecută ministrului Apărării, Vasile Dîncu, să citească mai frecvent revista presei, după ce Dîncu declarase pe 8 octombrie că ”singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. Imediat după aceste declarații, Vasile Dîncu a fost chemat de USR în Parlament pentru a explica „de ce preia toată retorica Kremlinului în spațiul public, de ce ne pune în pericol tratatele cu partenerii noștri europeni și cu NATO”.
Între timp și zeci de democrați îl îndeamnă pe Joe Biden să caute o soluție negociată pentru conflictul din Ucraina: „Alternativa la diplomație este un război prelungit”. „În ultimele săptămâni, riscul unui război nuclear a crescut, luptele au escaladat, iar insecuritatea economică globală s-a adâncit. Mii de oameni sunt morți și alte zeci de milioane afectați” – au scris aceștia într-o scrisoare adresată președintelui american.