Vasile Dîncu, despre o strategie privind minoritățile de la granița României cu Ucraina: Există o clauză de ajutor și sprijin pentru refugiați (VIDEO)
Ministrul Apărării Naționale a discutat, miercuri, seara, pe B1 TV, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina. La Dosar de politician, el a fost întrebat dacă există o strategie de ajutor a statului român cu privire la minoritățile de la granițele României cu Ucraina, dar și eventualii refugiați ce ar putea veni în țara noastră.
Vasile Dîncu spune că ajutorul ar putea venit din partea mai multor țări vecine, nu doar a României, având în vedere parteneriatele care există la nivelul NATO, cu privire la ajutorul umanitar și sprijinul pentru refugiați.
Ce spune Vasile Dîncu despre sprijinirea refugiaților din Ucraina
Ministrul Apărării Naționale a explicat, la Dosar de politician cu Silviu Mănăstire ce proceduri există pentru refugiații care ar putea veni din Ucraina, dar și ce tipuri de ajutor ar putea primii minoritățile de la granița cu România.
„Există, în cazul unor asemenea situații, o clauză de ajutor umanitar, pe care țările din zonă și țările NATO din zonă sunt obligate să o respecte și anume de a sprijini refugiații (…) pentru respectarea dreptului omului și toate condițiile ce țin de salvarea de vieți omenești.
Există programe specifice ale NATO pentru această zonă și trebuie doar să le aplicăm la o situație concretă”, a declarat Vasile Dîncu, pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Vasile Dîncu: Nu e cazul de război pe teritoriul României
Ministrul Apărării Naționale dă asigurări că nu este cazul unui război pe teritoriul României, iar unul dintre motivele pentru care cetățenii nu ar trebui să fie îngrijorați este faptul că țara se află, pentru prima dată, „ în cadrul unui sistem defensiv puternic, cea mai puternică alianță politico-militară”.
„Dacă ne uităm la declarațiile lui Jens Stoltenberg și a altor oficiali NATO, NATO nu poate da un răspuns militar, chiar dacă în Ucraina are loc un conflict militar, pentru că, conform tratatului NATO, poate interveni militar doar când e atacată o țară membră NATO. Deci nu există șanse în actualele scenarii să existe război pe teritoriul României.
Sigur că pot fi, și am discutat azi în CSAT, o serie de efecte secundare, adică consecințe, pagube colaterale ale conflictului să le simțim și noi: posibilă migrație, întreruperea unor lanțuri de aprovizionare cu energie, posibilitățile unui război hibrid care să afecteze sistemele de comunicații și care să afecteze unele sisteme de la noi, dar nu trebuie să ne îngrijorăm, că avem o garanție de securitate foarte importantă”, a spus Vasile Dîncu, în direct pe B1 TV.