Sociologul Vasile Dâncu consideră că, în momentul de față, „în România este prea mult spectacol al Justiției, prea mult spectacol al justițiarismului”.
„Este un fenomen normal că DNA își face treaba și că nu este oprită politic să facă acest lucru, nu este însă normal și asta poate crea până la urmă un efect invers, un efect pervers cum spunem noi sociologii, legat de imaginea României în lume, este prea mult spectacol al Justiției, prea mult spectacol al justițiarismului”, a spus Vasile Dâncu în emisiunea ”Lumini și umbre”, de pe B1 TV.
El a precizat că DNA a ajuns la o încredere de 60% în sondaje, iar „oamenii simpli polarizează o simpatie alături de DNA, alături de procurori, sunt pentru aceste spectacole, și sunt impotriva oamenilor politici.”
„Dacă-i întrebăm, însă, pe oameni de procesul de justiție în general, sunt majoritari cei care spun că nu se face justiție în România în mod corect, că un om simplu, care nu are bani, care nu are mijloace nu are o judecată dreaptă.
„Sunt 40 și ceva la sută care spun asta. Pe de altă parte, când DNA arestează este ca o formă de spectacol politic, de haiducie, în care cei răi sunt aduși la judecata dreaptă, cu cătușe, sunt duși prin fața camerelor. Individul participă și el la acest proces, din partea cealalată a sticlei, se uită, se bucură, comentează și este participant, iar DNA este partenera lui, a telespectatorului”, a explicat Dâncu.